Muzslay Istvánra emlékeznek a magyar jezsuiták

Január 9-én volt száz éve, hogy megszületett Muzslay István jezsuita pap, közgazdász, a belgiumi magyar emigráció meghatározó alakja, hazai diákok önzetlen patrónusa, a Leuvenben máig működő diákotthon egykori igazgatója.

Muzslay István (1923. január 9. – 2007. május 14.) 1953-tól Leuvenben élt. A belgiumi magyar egyetemisták lelki vezetője volt, 1961-ben nevezték ki tanárnak az ottani katolikus egyetem alkalmazott közgazdaságtudományi karán.

Létrehozta a Segély a Magyar Ifjúságnak szervezetet, amely sok millió belga frankkal segített magyar fiataloknak Belgiumban és Magyarországon a továbbtanulásban.

Nagy szerepet játszott abban is, hogy az Ómagyar Mária-siralmat tartalmazó Leuveni Kódex 1982-ben visszakerülhetett Magyarországra.

1955-től megszakításokkal 1998-ig a Collegium Hungaricum – ma a magyar jezsuiták szakkollégiuma – igazgatója volt, emellett az általa alapított Közép-európai Kutatóintézet vezetőjeként tevékenykedett. Szárnyai alól számos világszerte ismert tanár és szakember került ki.

A belga uralkodótól megkapta a Lipót-rendet és a bárói címet, 1994-ben a Társadalomtudományok Pápai Akadémiájának tagjává nevezték ki, itthon pedig a Magyar Örökség Díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

A jezsuiták többféleképpen is megemlékeznek a nagy előd pályafutásáról, tudományos, oktatásszervezői, lelkipásztori tevékenységéről: születésnapján szentmisét mutattak be, de dokumentumfilmet, kiadványokat és konferenciasorozatot is terveznek.

(MTI OS)

A címlapkép forrása: Facebook/Jezsuiták

Iratkozzon fel hírlevelünkre