ENSZ: A tálib intézkedések új válságkorszak kezdetét jelentik

Az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA) szerint a tálib vezetés intézkedései új válságkorszak kezdetét jelentik.

Az ENSZ szerint a de facto tálib kormány döntését, mellyel kitiltották a nőket a felsőoktatásból és több munkaterületről, az egész afgán társadalom megszenvedi, nem csak a nők.

Markus Potzel, az ENSZ afganisztáni különmegbízottjának helyettese nemrégiben találkozott a felsőoktatásért felelős tálib miniszterrel, akit a tilalmak azonnali visszavonására szólított föl. Mohammad Nadím a tálib vezetőség egyik legtekintélyesebb tagja, aki keményvonalas hívőként többször is nyilvánosan kiállt a nőkre kiszabott tilalmak mellett.

Az UNAMA megbízott vezetője, Ramiz Alakbarov az afganisztáni tálib vezetés gazdasági miniszterével közös múlt heti megbeszélésén követelte Kabultól, hogy vonják vissza a civil szervezeteknél dolgozó nők munkatilalmát.

Alakbarov tárgyalófele, Mohammad Hanif válaszul közölte: a tilalom nem vonatkozik az egészségügyben dolgozó nőkre, az ENSZ női alkalmazottaira, sem a civil szervezetek külföldi munkavállalóira.

Az afganisztáni tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele óta számos szigorú rendelkezést vezettek be, leginkább a társadalom női tagjainak jogait csonkítva. A lányok és nők immáron nemcsak az oktatásban nem vehetnek részt, de civil szervezeteknél sem vállalhatnak munkát, sőt sok helyen egyáltalán nem dolgozhatnak.

Tiltakozásul nem csak az ENSZ, de több más szervezet is felfüggesztette afganisztáni segélyprogramját.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre