XVI. Benedek kívánsága volt, hogy Joe Biden ne vegyen részt a temetésén

Végső nyugalomra helyezték január 5-én XVI. Benedek nyugalmazott pápát. A Szent Péter téren tartott ceremónián több mint ötvenezren gyűltek össze, és a világ számos pontjáról érkeztek politikusok és közéleti szereplők, hogy búcsút vegyenek a volt egyházi vezetőtől, azonban Joe Biden nem jelent meg a temetésen. Az, hogy miért nem hívták meg az Egyesült Államok elnökét, nem teljesen tisztázott.

Joe Biden helyett az Egyesült Államok szentszéki nagykövete, Joe Donelly vett részt az eseményen.

Karine Jean-Pierre, a Fehér ház szóvivője közölte, hogy mindez a néhai pápa és a Vatikán kívánságának megfelelően történt így.

A Szentszék nem nyilvánította ki, hogy az USA elnöke nem kívánatos személy lenne, azonban feltételezhető, hogy köze van Biden abortuszpártiságához: határozottan elítélte a legfelsőbb bíróság azon döntését, ami után a tagállamok újra maguk dönthettek az abortuszszabályzásról. Ezzel kapcsolatban XVI. Benedek pápa egy két évvel ezelőtti interjúban úgy nyilatkozott: 

Joe Biden minden bizonnyal katolikus, illetve személy szerint ellenzi az abortuszt, és demokratikus alapon a többségi álláspontot képviseli, ám a nemi politikában nem egészen értjük az álláspontját. 

Hivatalos meghívót a temetésre egyébként csak a német és az olasz delegáció kapott, Benedek pápa német származása miatt. Magyarországról Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett a ceremónián. 

Forrás: Origo

A címlapképen Joe Biden amerikai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvõ Nusa Dua luxusüdülõhelyen 2022. november 15-én. Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre