Idén is vandálok közkedvelt célpontjai voltak a betlehemek Európában

betlehem

Mint minden évben, idén karácsony közeledtével sem kímélték az Európa nagyvárosaiban felállított betlehemeket. A vandálok gyújtogattak, rongáltak, és volt, aki kalapáccsal esett neki egy Spanyolországban kiállított Szent Családnak.

Az angliai Ipswichben mindössze négy napig állt sértetlenül a betlehem

Egy 13. századi templom betlehemét rongálták meg az Ipswich-ben található Suffolk városrészben, négy nappal azután, hogy felállították. A Józsefet ábrázoló bábut lefejezték, több figurát megcsonkítottak. A helyiek elítélték az esetet, az elkövetket pedig barbároknak nevezték.

A Mindenszentek templom plébánosa, Danny Morrison értetlenül és szomorúan áll a történtek előtt. „Hogy lehet valakiben ennyi gyűlölet, és hogyan akarhat elpusztítani valamit, ami nem is az övé, és ami valaki más hitét szimbolizálja?” – idézi a papot a European Conservative.

Strassburg külvárosában a Kisjézust gyújtották fel

Az eset Illkirch-Graffenstadenben, egy Strassburg melletti kisvárosban történt. A tűzoltók december 13-án este 10 órakor érkeztek a város főterére, miután három, a betlehemet célzó gyújtogatáshoz riasztották őket, írja a The Counter Signal. Az egyik tüzet pontosan a Kisjézus jászola alatt gyújtották meg. A hatóságok szerint az elkövetők szándékosan a betlehemi jelenetet vették célba. A város polgármestere, Thibaud Philiips Twitteren „hagyományaink és értékeink elleni támadásnak” miősítette az esetet. 

Szerinte „szándékos és tudatos tett volt. Mindent meg fogunk tenni, hogy előkerítsük az elkövetőt” – írta a bejegyzésben.

A helyiek szerint a belga Diestben nem ez volt az első eset

A belgiumi Diestben december 14-én megrongálva találták a Schaffen városrászben kiállított betlehemet. A Szent Józsefet és Szűz Máriát ábrázoló szobrokat lefejezték, ráadásul fényes nappal. A helyiek szerint nem ez volt az első alkalom, hogy a betlehemet ilyen támadás érte.

A megrongált betlehem a belgiumi Diestben. Forrás: Facebook/ROBtv

Az Észak-spanyolországi Calahorrában kalapáccsal esett neki egy férfi a betlehemnek

December 17-én felkerült egy videó a Youtube-ra, amelyen egy férfi látható, amint kalapáccsal neki esik egy kiállított betlehemnek a spanyolországi Calahorrában. A kamera felvételeknek köszönhetően a férfit a helyi rendőrség azóta letartóztatta, írja az Intolerance against Christians.

+1 A karácsonyi szentmise alatt gyújottak fel egy templomot Finnországban

December 25-én 30 ember vett részt a finnországi Rautjärviben található kis fatemplomban, amikor az lángra lobbant. Az épületet azonnal kiürítették, így senki nem sérült meg, ám a történelmi evangélikus templom a tűz martaléka lett. A rendőrség szerint a tűz szándékos gyújtogatás következménye. 

A nyomozás eddigi eredményei alapján „úgy tűnik, a tűz a templom főbejárata és a harangtorony felől indult el, és a tűz kigyulladásakor robbanás szerű hang volt hallható” – mondta Ari Järveläinen főfelügyelő egy sajtótájékoztatón.

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre