1802-ben volt utoljára, hogy egy pápa temetési szertartását az utóda végezte

XVI. Benedek pápát utóda, Ferenc pápa búcsúztatta, amire a történelemben mindeddig VI. Piusz esetében volt példa, aki 1799-ben Napóleon foglyaként, száműzetésben halt meg Valence-ben, és három évvel később VII. Piusz temette el ünnepélyesen, amikor földi maradványait visszahozták Rómába.

Benedek pápa annak idején azzal indokolta lemondását, hogy életkorából és testi-lelki ereje fogyatkozásából fakadóan nem tudja vállalni a pápasággal járó felelősséget és feladatokat. Ez ritka esemény az Egyház történetében, azonban nem egyedi, mint ahogy az sem hogy egy regnáló pápa megáldja elődje holttestét a temetés előtt.

Ez először 1802 februárjában történt – és azóta csak most, 2023 ban – amikor VI. Piusz ünnepélyes temetését utóda, VII. Piusz végezte a Szent Péter-bazilikában. 1775-ben választották pápává Giannangelo Braschit, aki hosszú uralkodás után franciaországi száműzetésben, Napóleon fogságában halt meg. Halála után azonnal Valence-ben temették el, míg a novendiali szertartását Velencében tartották, ahol a bíborosok összegyűltek, hogy megválasszák utódát. Az 1800. március 14-én megválasztott VII. Piusz szerette volna, hogy elődje földi maradványai visszakerüljenek Rómába, ezért 1801 decemberében exhumálták, és Valence-ból Marseille-be, majd onnan hajóval Genovába szállították a csontokat. Miután a száműzetésben elhunyt pápa holtteste szülőhazájába érkezett, diadalmas zarándokút keretében vitték körbe az országban, amelynek minden állomásán ünnepélyes gyászszertartást tartottak.

1802. február 17-én került sor a diadalmas, nagyszabású bevonulására Rómába, a bíborosok a Ponte Milviónál várták VI. Piusz földi maradványait. Az ünnepélyes temetési szertartást a Szent Péter-bazilikában tartották VII. Piusz pápa jelenlétében. VI. Piusz földi maradványai azonban nem leltek nyugalomra: szívét és prekordiumát  a párizsi kormány kifejezett kérésére 1802-ben hosszú, Franciaországban több állomáson át vezető út során visszavitték Valence-ba, 1811-ben azonban a szíve ismét visszakerült Rómába.

(MTI)

A címlapképen a Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (k) és férje, Veres István (az államfő mögött), valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (az államfő mögött) XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én. Forrás: MTI/Sándor-palota

'Fel a tetejéhez' gomb