Az iráni rendőrség újra ellenőrzi a hidzsáb viselését a női sofőrök körében

Az iráni rendőrség újrakezdte az iszlám női fejkendő, a hidzsáb viselésének ellenőrzését a női gépkocsivezetők körében – jelentette a helyi média hétfőn, több mint 100 nappal azután, hogy letartóztatását követően rendőrségi őrizetben meghalt Mahsza Amini iráni nő, ami országszerte tüntetéseket és zavargásokat váltott ki.

A kurd nemzetiségű, 22 éves iráni nő 2022. szeptember 16-án halt meg, miután a rendőrség őrizetbe vette, mert nem tartotta be a nőkre vonatkozó szigorú iráni öltözködési szabályokat. Halála óta folyamatos, rendszerint a rendőrséggel való összecsapásokba torkolló tüntetések zajlanak a nagyobb iráni városokban.

„A rendőrség országszerte újrakezdte a Nazer (megfigyelés) nevű kampányát”

– közölte a FARS iráni hírügynökséggel egy „magas rangú” rendőrségi tisztségviselő.

„Meg kell említeni, hogy a Nazer-1 programra azért van szükség, mert (a nők) nem viselik a hidzsábot a gépkocsiban”, ezért a rendőrség sms-üzenetet küld a szabálysértőknek – magyarázta a rendőrségi hivatalnok.

A FARS szerint az sms-üzenet szövege a következő: „A hidzsáb viselésének a hiányát figyeltük meg a gépkocsijában. A társadalmi normákat tiszteletben kell tartani, ezért kérjük, hogy a jövőben ne ismételje meg a szabálysértést”.

Viszont törölték az sms-üzenet korábbi változatában szereplő fenyegetést, amely szerint „ha a szabálysértés megismétlődik, annak jogi és bírósági következményei lesznek”.

A Nazer-1 programot 2020-ban indította el az iráni rendőrség.

Az Amini halálát követő tüntetéssorozat miatt az iráni erkölcsrendészet, amely a fiatal iráni nőt 2022 szeptemberében letartóztatta, felhagyott az utcán fedetlen fővel közlekedő nők letartóztatásával és rendőrségi őrizetbevételével.

Mohammad Dzsafar Montazeri iráni főügyész 2022. december elején bejelentette, hogy az „orientációs járőrök” néven ismert erkölcsrendészeti egységeket megszüntették.

Ám a tiltakozók továbbra is szkeptikusak a bejelentéssel kapcsolatban, mivel az nem az iráni belügyminisztérium hivatalos bejelentése, hanem csak egy szakmai konferencián feltett kérdésre adott rögtönzött főügyészi válasz volt.

(MTI)

A címlapképen a 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Iratkozzon fel hírlevelünkre