Fegyveresek gyilkoltak meg több embert egy iraki településen

Fegyveresek gyilkoltak meg legalább nyolc embert és hét másikat megsebesítettek az észak-iraki Dijála tartományban hétfőn – közölték a helyi hatóságok.

A támadás Bagdadtól mintegy 80 kilométerre északra, Hálisz település térségében, Albu Bali faluban történt. A helybéli lakosok járműveikkel vitték a háliszi kórházba a sebesülteket, akik közül többen válságos állapotban vannak.

Egyelőre egy szélsőséges csoport sem vállalta a felelősséget a történtekért, ugyanakkor a háliszi rendőrség az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé.

Vasárnap az iraki rendőrség legalább kilenc tagjával végeztek és kettőt súlyosan megsebesítettek az Iszlám Állam szélsőségesei egy pokolgépes merényletben.

Az Iszlám Állam 2014-ben jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, és csak nagy nehézségek árán sikerült felszámolni rémuralmuát. A bagdadi kormány 2017-ben jelentette be, hogy katonai vereséget mért a dzsihadistákra. A szélsőségesek ennek ellenére Irak számos területén tevékenyek, és még mindig képesek rendszeres támadások végrehajtására. Egy friss ENSZ-jelentés szerint az Iszlám Államnak 6-10 ezer harcosa maradhatott Irakban és Szíriában.

(MTI)

Kép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre