Ötletek családi készülődéshez az Iciri-Piciri Népmeseponttal

Az Iciri-Piciri Népmesepont szeptemberben nyitotta meg újra kapuit a családok előtt. Az intézmény célja, hogy segítséget, támogatást nyújtson a gyerekes szülőknek, hátteret nyújtva a találkozókhoz, foglalkozást biztosítva a kisebbek-nagyobbak számára is. Most egy igen hasznos kezdeményezéssel rukkoltak elő, amely segíthet nekünk abban, hogy az adventi időszakban és az ünnepek alatt eltöltött időnk tartalmas és meghitt legyen gyermekeink társaságában.

A Népmesepont Adventi kalendárium sorozata számos kiváló ötletet kínál: akár családi süteménykészítéshez keresünk tippeket, akár programot vagy helyszínt választanánk időnk hasznos eltöltéséhez. A közös együttlétet fűszerezheti az általuk javasolt népszokások felelevenítése, vagy a meseválasztó is, de találhatunk az adventi ablakban ajándékötleteket, tippeket közös kézműveskedéshez is. Az adventi ablaknéző és a számos aranyos és hasznos írás az Iciri-Piciri Népmesepont Facebook oldalán naponta frissül, de később is visszakereshető.

Íme, néhány remek tipp kedvcsinálónak:

Ablakos keksz

Bolti linzer tészta (lehet házi is) és színes, töltetlen keménycukorka szükséges hozzá. (Aki bátor, vajas keksz recepttel is próbálkozhat, az angolszász irodalom azt javasolja.) A linzer tésztát kitekerjük a csomagolásból, ezzel a munka nagy része meg is van. Ezután szólunk a gyerekeknek, kiszaggatjuk a formákat. Érdemesebb nagyobb formákat választani, a közepüket ugyanis ezután ki kell lyukasztanunk egy másik formával. (Lehet nagy csillagba kisebb csillag formát, de bármilyen nagy formába sima kerek formát is szaggatnunk.) Ezt követően a kemény cukorkákat kell széttörjük. Ehhez a legpraktikusabb egy erős, tiszta nylon zacskó, és vagy maga a sodrófa, vagy inkább a húsklopfoló kalapács. A cukorka töretet kell aztán betöltsük a sütemény közepén levő lyukba, amit aztán a sütés közben olvadó cukor szépen betölt, olyan hatást keltve, mint egy gótikus katedrális üvegablaka. A látvány impozánsabb, mint az íz – szerintem, de a gyerekeket ez valószínűleg nem fogja izgatni. Gyönyörű díszek lesznek belőle. Sütés előtt ne felejtsetek el fogpiszkálóval/szívószállal lyukat készíteni a dísznek szánt példányokra.

 
Piknik forró csokival

Tegyük a rohanó napokat barátságosabbá – például egy kis forrócsokival. Lehet tovább fokozni a jókedv farigcsálást némi tejszínhabbal, némi (máskülönben tiltott?) színes cukorka szórással. És hogy milyen kereteket álmodunk meg hozzá, rajtunk múlik. Bekuckózunk a kanapéra, egy bolyhos, meleg takaró alá beszélgetni? Együtt megnézünk egy mesét, a lélekmelengető löttyöt szürcsölgetve? “Piknikezünk” egyet a szoba közepén? Letelepszünk egy könyvet olvasni vele? De akár termoszba is önthetjük, és ki vele a hidegbe… vagy el az Iciribe, angyalváró koncertre? Bármelyiket választjuk is, a program emlékezetes lesz. Na, nem a forró csokitól, hanem a rá szánt időtől és készüléstől.

Közös keresgélés

Hajlamosak vagyunk kapkodni, stresszelni: még egy kis takarítás, még egy kis ajándék beszerzés, még egy kis süti sütés, lakásdekorálás, vasalás, piacolás, ki tudja, mi… Épp ezért itt egy egészen lazulós, garantált sikert hozó tipp, amihez ráadásul nulla előkészület vagy tervezés kell.
 
A játék: a hideg-meleg. Kétéves kortól már biztosan játszható, de nagyon leegyszerűsítve, sok segítséggel, látható helyre téve a keresni valót, már kisebbekkel is lehet próbálkozni. Keressetek egy kis figurát (minél kisebb a gyerek, annál nagyobb lehet a figura), ha kötődik az ünnephez, még jobb. Rejtsétek el! És már indulhat is a keresés. A fantáziadús szülőket buzdítjuk a megfelelő keretmese kitalálására, például: “Képzeljétek, úgy hallottam, mintha valahonnét segélykiáltásokat hozna a szél. Lehet, hogy a Mikulás / egy kis manó / a plüsskutya bajba került?” Lehet építő elemeire hullott Duplo űrhajó alkatrészeket keresni, és megmenteni az űrhajót vezető kiscicát. De lehet meglepi kekszek, aszalt gyümölcs falatok vagy csokigolyók után is kutatni. Vagy egy süti hozzávalói után – tényleg csak a képzelet szab határt a játéknak.
 
Arra figyeljetek, hogy ne legyen túl nehéz a gyerkőcnek. Ha nem megy, bátran segítsetek. Ha nem megy a hideg-meleg (két évesen még biztos nem), akkor lehet mondani, hogy “jó irány” vagy “arra lesz, úgy hiszem, én is onnan hallom a hangot”. Bármennyire banális, én nem láttam még 10 év alatti gyereket, aki ne élvezte volna. Ha a nagyok már-már megunnák, kérjük őket, hogy rejtsék el a tárgyat – rögtön nem fognak unatkozni. Sőt, jobbnál-jobb ötleteik lesznek, a szülők pedig izzadhatnak. Jó keresgélést!
 
Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre