Magyarország kibékült Örményországgal

Megállapodás született a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta, személyes jelentősége is van ennek a momentumnak, örmény származású magyarként.

Több mint tíz év után rendeződik a magyar-örmény diplomáciai kapcsolat

Szijjártó Péter a lengyelországi Lodzba, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésére utazott, és közösségi oldalára feltöltött bejegyzése szerint tárgyalt Ararat Mirzoján örmény külügyminiszterrel is. Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra: több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok.

Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról. Két keresztény ország esetében ez így helyes

– írta a miniszter. Szijjártó Péter jelezte: a következő lépés a nagykövetek kölcsönös kinevezése lesz. Fontos összekötő kapocs a két ország között a Magyarországon élő örmény nemzeti közösség, amelynek támogatását a magyar kormány az elmúlt időben jelentősen megnövelte – írta a miniszter, hozzátéve, a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása megnyitja az utat a kereskedelmi, kulturális, oktatási és turisztikai együttműködés előtt.

 

A magyarság és a legősibb keresztény nemzet összetartoznak

Azbej Tristan közösségi oldalán nyilvánította ki háláját, hogy a Hungary Helps Program munkatársaival ők is hozzájárulhattak az eredményhez. Kiemelte, szerinte a magyarság és a legősibb keresztény nemzet összetartoznak.

Köszönet illet mindenkit, akivel együtt szolgáltuk ezt az ügyet! Hálás vagyok, hogy örmény származású magyarként mindennek részese lehettem. A sikert nagyapám emlékének ajánlom

– írja bejegzésében az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

 

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook ; Azbej Tristan/Facebook

A címlapképen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Iratkozzon fel hírlevelünkre