Soltész: megerősödik az a közösség, mely felismeri a bajok forrását

Ha egy közösség felismeri a bajok forrását, és a megoldás felé mozdul el, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból, a nehézségeket összefogással győzve le – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Veszprémben.

Soltész Miklós a veszprémi Német Ház megújulása alkalmából tartott ünnepségen kiemelte: az a cél, hogy unokáink, dédunokáink is vállalják nemzetiségi hovatartozásukat, így maradhatnak meg a nemzetiségek, ez pedig csak összefogással lehetséges. A nemzetiségek életében nagy jelentősége van a parlamenti, a szószólói, az országos, a megyei, a települési jelenlétnek – húzta alá. Nagy eredménynek nevezte, hogy az elmúlt tíz esztendőben közel tízszeresére nőtt a német nemzetiségi óvodák és iskolák száma Magyarországon. Emlékeztetett: a kommunizmus időszakában nehézségek sújtották a német közösségeket; beszélni csak titokban mertek, nem vállalhatták nyíltan hovatartozásukat. Az utóbbi években, főként az elmúlt egy évtizedben jelentősen változott a közfelfogás, mostanra már érdemes megmaradni német nemzetiségűnek – húzta alá Soltész Miklós.

(MTI)

A címlapképen Kulcsár Dávid lelkész, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselő látható a megújult veszprémi Német Ház átadásán 2022. november 30-án. MTI/Bodnár Boglárka

Iratkozzon fel hírlevelünkre