Trombitás Kristóf: Karácsony embere mindenről hazudott, ami a baloldali kampány pénzelését illeti

Alapjáraton talán nem éppen a politikai innováció legmagasabb fokának szokás azt tekinteni, ha csupán fél évvel egy, a választáson katasztrofális vereséget elszenvedő ellenféllel foglalkozunk, de ez a helyzet itt és most megbontja az átlagos cselekvési formák szövetét. Mert ugyan első hallásra talán pár embernek unalmas lehet, ha megint előveszem a dollárbaloldal ügyét, de olyan gyorsasággal produkálnak komoly eredményeket saját lejáratásuk érdekében, másrészt olyan gyakorisággal kerülnek ki új bizonyítékok – megerősítve eredeti prekoncepciónkat –, hogy arra reagálni kell.

Hiszen nem olyan rég, nagyjából napokkal ezelőtt még ott tartottunk, hogy addigi állításaikkal szemben a baloldal a választási kampányára 3 milliárdnál is több forintot kapott. Ez önmagában skandalum, én is kiveséztem, különös tekintettel arra, hogy ez egészen egyszerűen kapargatja, ha nem éppen átdöfi a hazaárulás szövetét, ha meg kell állapítanunk, hogy mégis minek nevezzük a cselekedetet. Ott és akkor még próbálták menteni a menthetőt. Szinte biztosan tudtuk, hogy nincs, nem lehet igazuk, de azért csak mondták. Például Korányi Dávid, Karácsony egykori tanácsadója, akinek a több tucatnyi segítőtársából éppen akkor köszönte meg a közös munkát, amikor kezdett teljesen elmérgesedni a helyzet.

Persze Karácsony Gergely ha elnézzük eddigi pályafutását a politikában kit nem árult még el? Csak azokat, akikhez semmilyen köze sem volt.

Talán az egyik legemlékezetesebb húzása az volt, mikor saját pártja, a Párbeszéd Magyarország mögött egyezett meg arról az MSZP-vel, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje lesz. Ilyet azért a sokat látott, magyarországi politikai kommentátorok sem igen tapasztaltak még addig.
No, de vissza Korányi Dávidhoz, az Action for Democracy vezetőjéhez, amely szervezet állításuk szerint a diaszpórában élő magyarok sokaságától gyűjtötte be ezt a végül 3 milliárd forintra rúgó összeget.

Attól most tekintsünk is el, hogy Korányi, ahogy azt egy friss cikkében a Mandineren Szilvay Gergely barátom megállapította, a semmitmondás bajnoka. Ha látni akarjuk a 21. századi, minden mondatában legalább 2 angol szót használó, soha, semmilyen érdemi információt nem állító, lózungos yuppie paródiáját, akkor olvassuk el Korányi akármelyik interjúját a független-objektív sajtóban, ahol persze minden alkalommal szolgaian alákérdeznek. De tudják, most ez is mellékes. Ecsetelgettem már, hogy ehhez a 3 milliárdos összeghez, ha csak átlagosan minden adományozó 10 ezer forintot adott volna – ami azért nem is kis pénz -, akkor 300 ezer segítőre lett volna szükségük.
Ugye érezzük, hogy ez mennyire irreális? És azt is érezzük, hogy ha és amennyiben ilyen döbbenetes, elképesztő, a világ választási kampányaiban korábban nem látott sikert elértek, akkor később hol maradtak ezek a szavazatok? A hazugságok csimborasszója, hogy el akarták velünk hitetni, pénzt szívesen adtak, de voksolni, ami ingyen van, már nem fáradtak el.

Persze semmi ilyesmiről a valóságban nem volt szó.

Hiszen azóta Rákay Philip nyilvánosságra hozta, hogy szemenszedett hazugság volt itt minden. Kezdésként a mikroadományozás, formailag. Azon az oldalon, ahol Korányiék beszedték a hozzájárulásokat, mindössze 11 ember adott le befizetéseket. 11 ember! Ha ezt leosztjuk fejenként, akkor közel 300 millió forintot kapunk. Ugye mindez önöknek sem tűnik mikroösszegnek? Ráadásul Filep Dávid barátom, kollégám, akit a közösségi médiában leginkább A Kopasz néven ismernek, maga is kipróbálta, működik-e az adományozó felületet és – láss csodát – ebben nem hazudtak. Azóta ugyanis 12 főn áll a számláló. Dávid 5 dollárja a maga valójában tényleg mikroadomány, de pont ebből derült ki, hogy a másik 11 ember alsó hangon százmilliókat adhatott! Aztán az sem volt igaz, mint ahogy szintén Korányi, Karácsony Gergely egyik legmegbízhatóbb embere állította, hogy kizárólag magyar útlevéllel rendelkező magyarok utalhattak, mert a felületen nemhogy hivatalos kódot, számot, de még csak valós nevet sem kérnek.

Filep Dávidunk például Gipsz Jakab néven regisztrálta adományát és az oldal gond nélkül elfogadta.

Slusszpoénként pedig hadd említsem meg, hogy Korányi sorban sokadik lózungja az volt, hogy állítása szerint az Action for Democracy közösségi oldalán is szervezték a gyűjtést. E sorok írásakor a Facebookon száz, azaz 100 (!) lájkjuk sincs, tán alig több, mint tucatnyi poszt, egyenként 2-3 reakcióval, és nulla, azaz 0 adományozási felhívással. Az, hogy onnan nem érkeztek tízezerszámra az emberek, egészen biztosan kijelenthető.

Itt tartunk és vélhetőleg közel sem értek véget a hazugságok. A rossz hírem feléjük csak az, hogy a lebuktatások sem.

 

Trombitás Kristóf: A hazaárulás súlyos fogalom, de most használni kell

A címlapképen Karácsony Gergely fõpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre