Karácsonyék nem akarják befejezni a Biodómot

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondása szerint, ha nem kapnak a kormánytól forrást az állatkerti Biodóm befejezésére, akkor a Városháza átadja a létesítményt a kabinetnek.

„Ha a kormány nem ad forrást a fővárosnak a Biodómra, akkor Budapest leválasztja a telket, és odaadja a kulcsokat a kormányzatnak, rájuk bízva az intézményt. Kezdjenek vele, amit akarnak, hiszen nem a főváros pénze és döntése van emögött a projekt mögött” – nyilatkozta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A politikus szerint a fővárosnak elég a félig elkészült épületet fenntartania, több pénzt azonban nem áll szándékában beleforgatni.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a befejezéshez az eredeti beruházási érték többszörösére lenne szükség, de Tarlós István korábbi főpolgármester szerint ez csak pufogtatás a jelenlegi városvezetés részéről. A leköszönt főpolgármester kiemelte, hogy a biodóm az állatkert ötlete volt, és a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyva kapta meg a teljes feladatot.

„Tekintsünk el attól, hogy a Biodóm lebonyolítását az ajánlatkéréstől a szerződéskötésen át, a tervezéstől a kivitelezésig és a számlák rendezéséig a Fővárosi Állat- és Növénykert, mint ötletgazda saját kérésére vállalta és senki sem erőltette rá! Az állatkert a Fővárosi Közgyűlés által tárgyalt, jóváhagyott és aláírt megállapodásban részletesen taglalva kapta meg a teljes feladatot jogokkal, kötelezettségekkel, felelősséggel” – mondta a volt főpolgármester.

Tarlós István azt is kiemelte, hogy az épület elkészülhetett volna már 2021-re is, de az új városvezetés több mint három év alatt semmit sem tett ennek érdekében. Hozzátette, hogy 2019-ben ugyan a Fővárosi Állat- és Növénykert akkori főigazgatója indokolatlanul fordult többletigénnyel a Közfejlesztések Tanácsához, de még azt az összeget is ki tudta volna gazdálkodni a Főváros.

„Eszembe jut ilyenkor a tízszer ekkora M4-es metró, amit három és fél év alatt rendbe tettünk, vagy a rosszul kihasználható Bálna, amit már előttünk át kellett volna adni, de ehelyett hét, vagy nyolc pert örököltünk meg és mégis veszteség nélkül adtuk el az államnak, azaz köztulajdonban tartottuk” – mondta Tarlós István.

Forrás: magyarnemzet.hu

A címlapképen az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a Biodóm látható a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 29-én. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre