Magyar házat avattak a csángóföldi Nagypatakon

A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar házat avattak a csángóföldi Nagypatakon. A Bákó megyei Forrófalva községhez tartozó, Forrófalvával összeépült faluban a Magyar Népfőiskolai Collegium (MNC) utazó csoportja vásárolt 2018-ban hagyományos csángó házat, amelyet az eredeti formáját megőrizve felújítottak és a forrófalvi, nagypataki csángómagyarokból alakult Forrófalvi Tavaszi Szél Egyesület rendelkezésére bocsátottak. A pincével együtt száz négyzetméteres hasznos felületű épületet már több mint fél éve birtokba vette a hagyományőrző egyesület, hivatalos avatójára azonban csak vasárnap kerítettek sort.

Az ünnepségen elmondott beszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának helyettes államtitkára azt kívánta a közösség minden tagjának, hogy érezzék magukénak a házat, érezzék otthon magukat e házban, és nyújtsanak példát a környező falvaknak.

Megemlítette: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a szórványban élő magyar közösségek megerősítésére, támogatására, és az elmúlt bő egy évtized azt igazolta, hogy nincs visszafordíthatatlan folyamat.

„Nem mondunk le egyetlen magyar közösségről sem, minden magyar számít, éljen akár a tengeren túlon, akár a moldvai végeken”

– jelentette ki.

Mariut Félix forrófalvi római katolikus plebános megszenteli a magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar házat az avatása napján a Forrófalva községhez tartozó Nagypatak faluban 2022. november 20-án. (MTI/Kátai Edit)

A helyettes államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Forrófalva szülötte volt Petrás Incze János XIX. századi minorita szerzetes, aki nemcsak egyházi keretek között szolgálta népét, hanem azzal is, hogy gyűjtötte a moldvai csángók népköltészeti kincseit. Úgy vélte: Petrás Incze János nem teljesíthette volna be küldetését, ha nem lettek volna segítői, támogatói a helyi közösségben. Hozzátette: a segítség, a támogatás most is azért kellett, hogy erősítse az elszántságot, növelje a kitartást, acélozza az akaratot.

A felújított csángómagyar házat Felix Mariut, a csángók számára magyarul is miséző moldvai római katolikus pap, és Csűry István, a tisztségéből nem rég leköszönt királyhágómelléki református püspök áldotta meg.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér Lászlónak az Országgyűlés elnökének ez alkalomra írt üzenetét is felolvasták.

A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar ház avatása napján a Forrófalva községhez tartozó Nagypatak faluban 2022. november 20-án. (MTI/Kátai Edit)

Magyar nyelven kezdte, majd románra váltva mondta el beszédét Cristina Ciuraru-Pal, Forrófalva szociáldemokrata polgármestere, aki nyomatékosította: minden támogatást megad a helyi hagyományok megőrzéséhez.

A moldvai Forrófalva községben 650-700-ra becsülik a magyar nyelvet valamilyen szinten beszélő római katolikus vallásúak számát.

(MTI)

A címlapképen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot a magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar ház avatásán a Forrófalva községhez tartozó Nagypatak faluban 2022. november 20-án. Forrás: MTI/Kátai Edit

Iratkozzon fel hírlevelünkre