Lápi póc, sügér, selymes durbincs – melyik legyen az év hala 2023-ban?

Több mint tízéves hagyományt követve ez évben is közönségszavazás dönti el, hogy melyik halfajunk legyen 2023-ban az év hala. Az akció célja őshonos halaink népszerűsítése. Szavazni 2022. december 31-én déli 12 óráig lehet a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Mint a társaság írja, az egyik jelölt a lápi póc. Apró termetű, zömök, bennszülött halfajunk. Úszósugarait egymástól függetlenül képes mozgatni, ezért kapta a „kutyahal” elnevezést. Barnás színezetét az oldalvonala helyén lévő aranysárga csík díszíti. Egykor tömeges állományai mára elszigetelten, holtmedrekben, lápokban, kis méretű állóvizekben és vízfolyásokban vannak jelen. Fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 250 000 Ft.

A másik jelölt a sügér. Testhossza ritkán éri el a 30 centit, feje a testéhez képest nagy. Egyik legfontosabb ismertetőjegye az első hátúszó végén megfigyelhető fekete folt. Kis folyók alsó, róla elnevezett sügérzónájában, valamint a nagyobb vízfolyások nyugodtabb vizeiben él, de megtalálható a mélyebb, növényekkel benőtt kis állóvizek, holtmedrek parti zónájában is. Sporthorgászati értéke az évek során felértékelődött, íze a süllőével vetekszik.

A harmadik jelölt a szintén kis termetű selymes durbincs. Egyedi ismertetőjegye oldalának hosszanti csíkozottsága. Áramláskedvelő halfajunk, leggyakrabban a közepes és nagyobb folyók domb- és síkvidéki szakaszain találkozhatunk vele. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, védett, eszmei értéke példányonként 10 000 Ft.

Szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján ITT lehet.

(MTI OS)

A címlapkép forrása: Unsplash.com

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre