Tejmentes, diétás kényeztetés nem csak ünnepnapokra

Egyszer a férjem viccesen megjegyezte, hogy ez a sütemény a hosszú, boldog házasság titka. Ugyan a kijelentés kissé túlzónak tűnik és a házassági tanácsadók sem biztos, hogy egyet értenének vele, de az biztos, hogy nálunk rengeteg, nehezen kielégíthető igényt testesít meg az alábbi kókuszos-csokis „torta”, amely egyszerre tejmentes, szénhidrát-szegény, ennek ellenére szaftos és édes. 

Diétás süteményt nem könnyű készíteni. Az alapanyagok egészségesre cserélése legtöbbször némi minőségromlással jár, ezt legfőbb kritikusaim, a gyerekek azonnal szokták jelezni – például ha rossz arányban cserélem le a fehér lisztet, vagy túlzottan érződik az elkészült alkotáson az édesítő. Az sem szerencsés, ha a végeredmény túl száraz, vagy nem elég édes a család aprajának ízléséhez.

Így aztán valóban jolly-jokernek számít az alábbi recept, amellyel vendégségben sem vallunk szégyent. Az eredetijét egy barátnőmtől kaptam évekkel ezelőtt, titka, hogy tésztájában alig van liszt, viszont annál több kókuszreszelék és kakaópor található benne. Az így elkészített süteményt már gyerekjáték volt „mentesíteni”, hogy elkészüljön a család egyik kedvenc tortája: tej nélkül, csökkentett cukortartalommal. Aki teheti, növelheti az édesítő mennyiségét, vagy éppen főzheti tejjel és tejföllel is, hogy krémesebb legyen, de így is szaftos, napokig elálló végeredményt kapunk, amely egyszer még egy cukrászda kínálatában is vendégszerepelt…

A csokis-kókuszos torta hozzávalói:


Hirdetés

Kókuszos réteg (ezt készítjük el először):

1 tojás

25 g kristálycukor és 25 g eritrit

1 csomag vaníliás cukor (helyettesíthető vanília-aromával vagy egy kis darab vaníliarúd kikapart magjával)

4 evőkanál (kicsit kevesebb, mint egy kis doboz) vegán, növényi tejföl 

10 dkg kókuszreszelék

A csokis réteg hozzávalói:

2 tojás

1 dl olaj

fél dl víz

50 g cukor és 50 g eritrit

1 csomag vaníliás cukor (szintén helyettesíthető)

60 g liszt

fél teáskanál sütőpor

2 evőkanál kakaópor

50 g étcsokoládé apróra vágva (minél magasabb a kakaótartalom, annál kevesebb a cukor benne!) – ez lehet több is, de akkor inkább tejcsokoládéval készítsük, mert túl kesernyés lesz.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd állítsuk össze a kókuszos réteget: a felsorolás sorrendjében keverjük össze a hozzávalókat. Ha nagyon száraznak találjuk, beletehetjük az egész doboz tejfölt is, de egy elég sűrű, darabos krémet kapunk, ettől ne ijedjünk meg!

Ezt követően keverjük ki a csokis tésztát: először a nedves hozzávalókat dolgozzuk össze, majd tegyük hozzá a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. A csokit a végén keverjük bele. 

Egy 18 cm-es, kivajazott formába öntsük bele a csokis keverék felét. Nagyon kevésnek tűnik majd, de a sütőportól megnő, ez nem okoz zavart a sütemény állagában. Arra figyeljünk, hogy az alján (és majd a tetején is) teljesen beborítsa a torta egész átmérőjét. Ezt követően apró darabokban tegyük rá a kókuszos réteget, a végén kicsit nyomkodjuk be a tetejét, hogy egyenletes legyen. Végül borítsuk be a süteményt a maradék csokimasszával és süssük az egészet 30 percig.

Jó étvágyat!

Címlapkép: Raj-Czefernek Léna

'Fel a tetejéhez' gomb