Díjakat kaptak a szociális dolgozók

A gondoskodáspolitika területén dolgozók a magyar családokért, közösségekért, az egész nemzetért dolgoznak – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a szociális munka napja alkalmából tartott díjátadón pénteken, Budapesten.

Fülöp Attila közlése szerint november 12-e már öt éve a szociális munka napja, és ez a nap jó alkalmat ad arra, hogy a józanság talaján, tárgyilagosan lehessen beszélni arról, mi minden történik ezen a területen. Ez nem volt mindig így, hiszen az 1990-es években, amikor még a város szélén, elzárva a külvilágtól próbáltak gondoskodni a segítségre szoruló honfitársakról, akkor a közbeszéd elől is elzárták ezt a témát – mutatott rá. Fülöp Attila kiemelte, szociális területen mintegy százezren dolgoznak Magyarországon, ők nap mint nap embert és lelket próbáló munkát végeznek számos területen, a gyermekvédelemben, a felzárkózáspolitikában, az idősek, a hajléktalanok és a szenvedélybetegek támogatásában.

Sokszor éri kritika a gondoskodáspolitika területét, miszerint az állam kezd kivonulni erről a területről, de ez nem igaz, hiszen állandó fejlesztés zajlik

– hangsúlyozta az államtitkár. Példaként említette, hogy ez év elején 20 százalékos béremelést kaptak a szociális területen dolgozók, a gyermekvédelemben pedig ötszörösére nőtt a pótlék összege. Az idei költségvetésből 1140 milliárd forintot fordítottak erre a területre, ami a 2010-es összeg három és félszerese, valamint most van a parlament előtt egy jogszabálytervezet, amely a nevelőszülői ellátmányt 25 százalékkal emeli majd. Fülöp Attila a díjazottaknak azt kívánta, hogy legyen hitük, bátorságuk és nagylelkűségük tovább végezni a munkájukat. A rendezvényen Pro Caritate díjat tizenöten, Idősekért díjat hárman, Esélyteremtésért díjat négyen, Szociális Munkáért díjat tízen vehettek át, továbbá átadtak miniszteri elismerő okleveleket is.

(MTI)

A címlapképen Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a szociális munka napja alkalmából tartott díjátadón Budapesten, a minisztériumban 2022. november 18-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre