Mike Pence: A képviselőházi többség megszerzése politikai irányváltáshoz vezethet

A képviselőházi többség megszerzése az amerikai republikánusok számára rendkívül fontos lépés lehet abban, hogy kiköveteljék a politikai irányváltást, és megállítsák a Joe Biden demokrata elnök vezette adminisztráció költségvetési költekezését, azt, hogy még több terhet rakjon a jövő amerikai generációira – jelentette ki a múlt héten tartott amerikai félidős választásokat értékelve Mike Pence korábbi alelnök helyi idő szerint hétfőn egy televíziós interjúban.

„A győzelem az győzelem” – fogalmazott Donald Trump elnök egykori alelnöke a FoxNews hírcsatornának. Megjegyezte ugyanakkor, hogy

személyesen nagyobb mértékű republikánus sikerre számított.

A Trump mellett töltött, 2017 és 2021 közötti alelnöki időszakát Pence egy különleges lehetőségként értékelte, amelynek köszönhetően azokat a konzervatív elveket, „amelyekről egész életében beszélt, átültethette a gyakorlatba”. Különösen igaz volt ez az adminisztráció első két évére, a kongresszusi többséggel – emelte ki.

Donald Trumphoz fűződő viszonyát közeli munkakapcsolatként, egy nagyon sikeres kapcsolatként jellemezte, különleges barátságként, amely azonban nyilvánvalóan nem végződött jól.

Ahogy fogalmazott, mindig hitt abban, hogy kötelességét teljesítette azon a tragikus napon, az alapján cselekedett, amit az alkotmány és az ország törvényei diktáltak. A 2021. január 6-i eseményekre utalva elmondta, hogy azt követően az elnökkel hosszan átbeszélték a történteket, s barátságosan váltak el, annak ellenére is, hogy nem értettek egyet. A barátságos elválást pontosan az a szorosra forrt munkakapcsolat tette lehetővé, amely négy év alatt kialakult közöttük, és arra a négy évre mindig nagyon büszke lesz – tette hozzá.

A Donald Trumppal folytatott együttműködés kapcsán azt is elmondta, hogy az egyet nem értés pontjait bizalmasan kezelte, megtartotta magának, és szerinte ez teremtette meg a bizalmat, az említett különleges barátságot közöttük, illetve pontosan ez tette nehézzé, ami a végén történt.

A saját politikai jövőjére vonatkozó kérdésre Mike Pence azt válaszolta, hogy fontolgatja, elindul-e újra közhivatali jelöltségért – ami csak egyetlen hivatal, az elnökjelöltség lehet -, de hozzátette, hogy erről a feleségével közösen hoznak döntést.

(Forrás: MTI)

A címlapképen Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond a Heritage Foundation konzervatív alapítvány egyik rendezvényen Washingtonban 2022. október 19-én. Forrás: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Iratkozzon fel hírlevelünkre