Gulyás Gergely rendkívüli bejelentést tett

Létrejön az energiaminisztérium az eddigi Technológiai és Ipari Minisztérium helyett. Az új tárcát Lantos Csaba vezeti majd. Palkovics László hétfői hatállyal mondott le, az általa vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik. Eddigi jogkörei más tárcákhoz kerülnek – tudósít az Origo Gulyás Gergely hétfői bejelentéséről.

A Miniszterelnökség vezetője hétfői rendkívüli tájékoztatóján elmondta: a legfontosabb kérdés az energiabiztonság kérdése. Éppen ezért a kormány önálló energiaminisztériumot hoz létre, a jelenlegi energiahivatal hatásköreinek a nagy részét a minisztérium veszi át.

A tárca vezetését december 1-től Lantos Csaba veszi át.

Palkovics László lemondott, mert az önálló energetikai minisztérium mellett nem vállalja a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését. Neki a jövőben a felsőoktatásban, a védelemiparban, és a járműipari innovációban lesz szerepe. A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik – mondta el Gulyás Gergely. 

Az ipari területek Nagy Mártonhoz, a felsőoktatás Csák Jánoshoz, a Közlekedési területek Lázár Jánoshoz kerülnek – derül ki az Origo beszámolójából. 

Gulyás Gergely az Origo kérdésére azt is elmondta, hogy Paks nem tartozik majd a minisztérium hatása alá, az marad a külügyminisztérium hatálya alatt

Ennek oka, hogy az Európai Unió szabályai nem teszik lehetővé, hogy az MVM minisztériumi irányítás alatt legyen. 

Palkovics László a mai napig látja el feladatád, lemondása ettől kezdve lép hatályba.

A képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. Forrás: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre