Két államban nem dölt még el a szenátori szék sorsa

Mint korábban megírtuk, a 2022-es amerikai időközi választáson négy helyen volt sokáig kérdéses, hogy ki szerez többséget a szenátusban. Azóta újabb két államban született eredmény. Ez alapján a Republikánusoknak mindkét hátralevő államban győzniük kell.

Szerdán a szavazatszámlálás megkezdése után kiderült, hogy Arizona, Georgia, Nevada és Wisconsin államokban várható szoros eredmény. A többi államban már eldőlt, hogy az összesen 36 kiadó széken melyik párt jelöltje foglalhat helyett.

Idő közben eldőlt, hogy Wisconsin államban Republikánus, Arizonában pedig Demokrata szenátort választottak. Ez azt jelenti, hogy a Republikánusoknak Nevadában és Georgiában is nyerniük kell ahhoz, hogy többséget szerezzenek a szenátusban. A Demokratáknak elég, ha legalább az egyik helyen győzni tudnak, hiszen 50-50 szenátori szavazat esetén a vitás kérdésekben Kamala Harris elnökhelyettes szava dönt.

Georgia államban előreláthatólag második fordulót fognak rendezni december 6-án, mivel várhatóan egyik indulónak sem sikerül megszereznie a szavazatok több mint 50 százalékát, derül ki a CNN legfrissebb adataiból. 

Az utolsó pillanatban dőlhet el a szenátusi többség sorsa az Egyesült Államokban

A képen Patrick Schmeichel választási munkatárs feldolgozásra készíti elő a szavazatokat a Washington állambeli Rentonben az amerikai félidős kongresszusi választások napján, 2022. november 8-án. Forrás: MTI/AP/The Seattle Times/Ken Lambert

Iratkozzon fel hírlevelünkre