Az utolsó pillanatban dőlhet el a szenátusi többség sorsa az Egyesült Államokban

szenátus

Egyelőre 48-48 széket szerzett meg a Republikánus és a Demokrata párt is a szenátusban. Négy államban dől el a szenátusi többség sorsa, írja a Fox News.

November 8-án, kedden tartották a félidős választásokat az Amerikai Egyesült Államokban. Még számolják a szavazatokat, de a képviselőház eredményei egyelőre Republikánus többséget mutatnak. A szenátusban sokkal kiélezettebb a verseny: a száz szenátusi székből eddig mindkét párt 48-at szerzett meg, a többség az utolsó négy állam eredményein múlik, ahol egyelőre fej-fej mellett haladnak a jelöltek.

A következő négy állam billentheti el a mérleg nyelvét valamelyik irányba:
Wisconsin

A Wisconsin államban jelenleg hivatalban lévő Republikánus szenátor, Ron Johnson igyekszik megvédeni helyét az ellene indított Demokrata jelölttel, Mandela Barnes-szel szemben. A kampány során mindkét fél nagy hangsúlyt fektetett a rendészeti és bűnmegelőzési kérdésekre.

Georgia

Georgia államnak jelenleg Demokrata képviselője van a szenátusban Raphael Warnock személyében. Kihívója a Republikánus Herschel Walker. Ebben az államban számítanak a legszorosabb eredményre. Amennyiben egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor egy második fordulón kell összemérniük magukat.

Nevada

Catherine Cortez Masto Demokrata szenátor második mandátumára készül, amiben a Republikánus Adam Laxalt igyekszik megakadályozni. Az előzetes felmérések alapján kiélezett küzdelem várható, Laxalt tűnik valamivel esélyesebbnek.

Arizona

Arizona államban is Demokrata szenátor van jelenleg Mark Kelly személyében. Kihívója a Republikánus Blake Masters. Mindkettőjük kampányában fontos szerepet játszott a közbiztonság kérdése és mindketten komoly kritikával illették a Biden-kormány határvédelmi válságkezelő startégiáját.

Ahhoz, hogy egy párt többséget szerezzen a szenátusban, 51 széket kell megszereznie. Amennyiben 50-50, vagyis döntetlen eredmény születik, akkor a Demokraták kezében marad az irányítás, mivel szavazategyenlőség eseten Kamala Harris elnökhelyettes dönthet a vitás kérdésekben.

Republikánus előnyt jelez több amerikai hírcsatorna is

A címlapképen Tedd Budd észak-karolinai republikánus szenátusi képviselő a demokrata Cheri Beasley feletti győzelmét ünnepli Winston-Salemben 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén. Forrás: MTI/AP/Chuck Burton

Iratkozzon fel hírlevelünkre