100. évfordulóját ünnepli a komáromi egyházközség – VIDEÓ

A trianoni békediktátum után alapították a komáromi egyházközséget. A századik évforduló alkalmából Boldog Apor Vilmos vértanú püspök egy ruhaereklyéje került a Jézus Szíve-templomba.

Két évvel a trianoni országcsonkítás után 1922-ben szervezte Surányi Ferenc plébánosatya az itteni egyházközséget – elevenítette fel a szentmise elején Blaskó József történelemtanár az elmúlt 100 évet. 

Imádságban álhatatosak maradtunk, és megadatott hogy 100 év elteltével is itt vagyunk. Tiszta szívvel örülünk egymás létezésének, a megtartó isteni szeretetnek: a gondviselésnek

– köszöntötte a jelenlévőket Molnárné Taár Izabella. A helyi hivatalvezető a zsoltárok könyvéből idézett:

Ó míj szép és mij gyönyörűséges ha a testvérek egyetértésben élnek. Csak oda küld az Úr áldást és életet, mindenkor. Az egyetértésben példaértékűek és egyek vagyunk az Úr áldása alatt

– emelte ki, majd felhatalmazásában a református, az evangélikus és a baptista gyülekezet nevében is köszöntötte az egybegyűlt katolikusokat.  Veres András megyéspüspök szerint Isten irgalmas szeretete azért van, hogy az embert bűnbánatra, az igaz embert pedig alázatra és türelemre segítse. A főpásztor kiemelte, szerinte sokkal kevesebb házasság, családi és baráti kapcsolat bomlana fel, ha megtanulnánk Istennek ezt az irgalmas, türelmes szeretetét.

A szentmise alatt az oltáron állt Boldog Apor Vilmos ereklyéje, – amit Veres András ajándékozott a komáromi egyházközségnek -, a püspök vértanúhalálakor viselt ingjének egy darabját körmenetben vitték a Szent József oltárhoz. A főpásztor bízik benne, hogy a templomba nem csak a városban élők, hanem más vidékről érkező emberek betérnek, és imádkozni fognak. A szentmisén a főpásztorral és Takács Ferenccel, helyi plébánossal koncelebrált Észak-Komárom plébánosa, Kis Róbert atya is. 

Forrás: Győri Egyházmegye/Videó

A címlapképen a Jézus Szíve-templomban összegyűlt hívek. Forrás: Győri Egyházmegye/Videó

Iratkozzon fel hírlevelünkre