Hornung: egyre fiatalabb korban válnak örökbefogadhatóvá a gyerekek

Egyre fiatalabb korban válnak örökbefogadhatóvá a gyerekek, ami hozzájárul a sikeres beilleszkedésükhöz – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai konferencián.

A Családbarát Magyarország Központ és az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat fórumán Hornung Ágnes hangsúlyozta: az örökbefogadásra várakozók egyre elfogadóbbak a gyermekek nemét, életkorát és egészségi állapotát tekintve. Volt már példa három testvér együttes örökbefogadására, de könnyebben találnak szerető családra a fogyatékossággal élők, illetve a tartósan beteg gyermekek is – fűzte hozzá. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban 2014-ben ünnepelték meg először az örökbefogadás világnapját, november 9-én.
Felhívta a figyelmet: Magyarország az Alaptörvényben rögzítette és megerősítette a gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez való jogát. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy szerető családban nőjön fel, ha már nem nevelkedhet a sajátjában. Ez a jog az örökbefogadási eljárást és a rendszert is átszövi – mutatott rá. Hornung Ágnes közölte: Magyarországon évente mintegy ezer gyermek örökbefogadási eljárása zajlik. Ez a szám az elmúlt két évben a koronavírusjárvány miatt kis mértékben csökkent, de idén várhatóan ismét eléri, de akár meghaladja ezres nagyságot. Mint mondta, az állam feladata megfelelő támogatásban részesíteni az örökbefogadást választó családokat.

Számunkra nincs különbség azon családok között, amelyeket a vér szerinti kötelék vagy az örökbefogadási eljárás sikere köt össze

– hangoztatta, hozzátéve: az örökbefogadó családok ugyanolyan támogatásban részesülnek, mint mások: ugyanúgy igénybe vehetik a családtámogatásokat, az otthonteremtési programot, és adókedvezményben is részesülnek. Ezen felül az örökbefogadási díjjal, az örökbefogadói gyessel, valamint az ismerkedés idejére szóló 10 nap munkavégzési mentességgel biztosítják, hogy a családi kötelék a gyermekek érdekeinek legmegfelelőbb módon alakulhasson ki. A konferencia résztvevőihez szólva azt mondta: önök azok, akik a rendszert működtetik és segítik az örökbefogadást. Útmutatásaik és döntéseik hatása sorsfordító, mivel képes megváltoztatni egy gyermek teljes életútját. Hangsúlyozta: a szakemberek értő és áldozatos munkájának köszönhetően könnyebben alakul ki az új családban a feltétel nélküli bizalom, amelyben örökbefogadók és gyermekek igazi családdá formálódhatnak. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arról beszélt, hogy ők dolgozták ki az örökbefogadás egységes módszertanát. Mint mondta, ennek szakmai alapjait a család- és szociálpolitikai intézet által 2013-ban kidolgozott hét szakmai szabályozó és az örökbefogadás utánkövetésének módszertani útmutatója adta. E módszertan hiánypótló tartalmával más szintre emelte a családbarát központ örökbefogadáshoz kapcsolódó munkáját.

Emellett a kutatásban feltérképezték az örökbefogadás intézményrendszerét és az örökbefogadásban érintettek szerepét Magyarországon. Kiemelten vizsgálták azt is, hogy milyen az örökbefogadó családok viszonyulása a roma származású, a krónikus betegséggel vagy fogyatékossággal élő gyerekekhez. A kutatások eredményeiről később a konferencián számolnak be – közölte.

(MTI)

A címlapképen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára beszédet mond a Családbarát Magyarország Központ és Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat örökbefogadás világnapján tartott örökbefogadásról szóló konferenciáján Budapesten 2022. november 9-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre