Elhunyt II. Krizosztomosz ciprusi érsek

Krizosztomosz

Nyolcvanegy éves korában elhunyt II. Krizosztomosz ciprusi ortodox érsek – közölték orvosai hétfőn.

Az egyházi vezető négy éve májrákban szenvedett, utolsó napjait az egyház székhelyén, a fővárosban töltötte.

Az őt kezelő orvoscsoport által kiadott közlemény szerint az érsek “békésen hunyt el, miután bátran szembenézett betegségének megpróbáltatásával, türelemmel és keresztényi kitartással”. Az érsek hétfő reggel 6:40-kor hunyt el.

„Mindazok, akik közel álltak hozzá betegsége nehéz óráiban, megtapasztalták alázatát, kedvességét és mély hitét is… valamint a nyájáért való aggodalmát” – áll a közleményben. Hozzátették, hogy az érsek olyan örökséget hagyott hátra, amelyet

„látásmódja, merészsége, az egyház történelmi hagyományainak tisztelete és helyreállítása, valamint az egységre törekedő innovatív változások és az egyház egysége fémjelezett”.

A ciprusi közmédia arról számolt be, hogy a Szent Szinódus – az egyház legfőbb döntéshozó testülete – össze fog ülni, hogy intézkedjen a temetésről, melyre más ortodox egyházi vezetőket is meghívnak.

II. Krizosztomosz 2006-ban lett a ciprusi ortodox egyház feje. Élesen bírálta és eltávolítással fenyegette meg azokat, akik az egyházban oltásellenes nézeteket terjesztettek, valamit helytelenítette az Ukrajna elleni orosz agressziót is. A görög ciprusi érsek egyike volt azoknak az ortodox egyházi vezetőknek, akik 2020-ban elismerték az ukrán ortodox egyház elszakadását Moszkvától.

(MTI)

A címlapkép II. Krizosztomosz, forrás: Orientalista.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre