Orbán Viktor: A feleségem írásban fog válaszolni

Orbán Viktor a szerdai ülésnapon feltett kérdések alapján számolt be arról, hogy a 2020-ban elkezdett pedagógus béremelések csak akkor folytatódhatnak a tervezett ütemben, ha Magyarország maradéktalanul megkapja az uniótól azt a pénzt, ami megilleti.

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy 2020-tól 2022-ig évente 10-10 százalékkal tudták növelni a pedagógusok bérét, a tervek szerint pedig 2023-ban 21, 2024-ben 25, valamint 2025-ben 29 százalékos lenne ez a növekedés. Orbán Viktor arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy ennek tükrében Magyarország érdekeit képviseljék Brüsszelben, különben a tervezett béremelés csak évi 10 százalékkal tudna növekedni – így a kívánt célt évekkel meghosszabbítva.

Kordás László, a Demokratikus Koalíció képviselője kérdésére reagálva Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a nyolc évnyi baloldali kormányzás alatt az átlagbér alacsonyabb volt, mint most a minimálbér, továbbá ez idő alatt az utóbbit is csak 23.500 forinttal sikerült növelniük.

 „Hát ön volt az államtitkár! Önök nyolc év alatt 23.500 forinttal emelték a minimálbért, mit akar tőlünk?” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kérdésre azt is elmondta, hogy a kormánypártok úgy látják, hogy a tizenkét évnyi gazdaságpolitika kifejezetten sikeres volt. Tájékoztatott, hogy amit többletbevételként szed be a költségvetés, az mind a rezsivédelmi alapba megy.

Bedő Dávid, a Momentum képviselőjének kérdésére pedig, hogy a miniszterelnök mennyi rezsit fizet havonta, Orván Viktor csak annyit válaszolt:

 „Köszönöm a kérdését, a feleségem írásban fog válaszolni önöknek.”

(Forrás: Parlament.hu)

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre