Megáldották a budapesti örmény katolikus lelkészség új épületrészét

Rafael Péter Minászján örmény katolikus pátriárka és Erdő Péter bíboros, prímás szerdán megáldotta az örmény katolikus közösség új kulturális és oktatási célú helyiségeit a lelkészség budapesti, Orlay utcai épületében. Az eseményen jelen volt az örmény nagykövet, illetve Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, valamint számos itt tanuló örmény fiatal is.

Fülöp Ákos plébániai kormányzó köszöntötte a vendégeket, és rámutatott, hogy a budapesti örmény katolikus közösség évtizedes álma valósult meg. A felújított épületrészben oktatási és kulturális programok zajlanak majd a jövőben, illetve helyet kap benne végre, s ezzel együtt kutathatóvá válik a magyar örmény közösség iratanyaga. Az új lehetőségek reményeik szerint új lendületet adnak az örmény katolikus közösségnek. Erdő Péter bíboros kiemelte Kádár Dániel mechitarista szerzetes pap (1916–1988) szerepét, aki elsőként vetette fel, hogy szükség lenne az örmény katolikusoknak önálló központra. Az Orlay utcai ingatlan így lett az örmény katolikus plébánia tulajdona, ahol gazdag kulturális és történelmi örökség számára sikerült végre helyet találni.

Rafael Péter pátriárka megáldotta az új épületrészt, majd beszédében kifejtette,  Magyarország mindig a kereszténység középpontjában állt, és örvendetesnek nevezte, hogy a szovjet istentagadás időszaka után a magyar társadalom visszafordult a keresztény értékekhez, illetve kiemelte:

hálát adhatunk azért, hogy ezt Magyarország az Európai Unió keretein belül találja meg újra.

Azbej Tristan államtitkár úgy fogalmazott, a magyarországi örménység a két nép metszetében található; majd a Hungary Helps Program küldetéséről szólt. Az üldözött keresztények megsegítésének része többek között a libanoni örmény katolikusok támogatása is, de például lebombázott örmény iskola újjáépítését is támogatták már – és ide tartozik az új Orlay utcai szellemi műhely létrejöttének támogatása is. Az államtitkár megemlítette: családi szálak is kötik ehhez az Orlay utcai épülethez, hiszen nagyapja, Ázbej Sándor építész tervezte a földszinten kialakított kápolnát. Mint sokan mások, nagyapja is örmény identitással kívánt a magyar nemzet boldogulásához hozzájárulni. Végül megemlékezett az örmény származású aradi vértanúkról is.

Forrás: Magyar Kurír

Forrás: Magyar Kurír

Rafael Péter Minászján homíliáját a Jó Pásztorról szóló evangéliumi rész köré építette, a papság szerepe kapcsán külön megköszönve Fülöp Ákos plébániai kormányzó munkáját, hogy gondoskodik a lelkészség fennmaradásáról, működéséről, majd bejelentette, hogy hamarosan érkezik örmény paptárs Ákos atya mellé, Karnik Hovszepjánnal (Hovsepian) együtt folytatják a szolgálatot.

Atyai imádságom van veletek, és veletek is marad. Ne féljetek, Krisztus bennünk van

– zárta beszédét a pátriárka.

A beszámolót teljes terjedelemben a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: Magyar Kurír

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre