Ferenc pápa Bahreinbe utazott, ahol felszólalt a halálbüntetés ellen

Négynapos bahreini látogatásra érkezett csütörtökön Ferenc pápa, aki első programján, egy állami tisztségviselők és külföldi diplomaták előtt megtartott előadásában felemelte szavát a halálbüntetés ellen.

Ferenc pápa személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő a kis öbölmenti muszlim királyságba. Az egyházfő, akiről köztudott, hogy a vallások közötti párbeszéd szószólója, a látogatás nagy részében egy nemzetközi vallásközi konferencián vesz részt, amelynek a címe Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért. A pápa gépe a Szahír-sivatagban található Aváli város repülőterén szállt le. Az al-Szahír palotában először találkozott Hamad bin Isza Ál Halifa királlyal, majd kora este előadást tartott ott a különféle emberi jogok tiszteletben tartásáról. A halálbüntetés ellen érvelve arról beszélt, hogy mindenki jogát az élethez garantálni kell. Beszélt a vallásszabadságról, az emberek közötti egyenlőségről, a hátrányos megkülönböztetés és az emberijogsértések felszámolásáról, arról, hogy a vállalásokkal szemben ezeket még sok országban nem sikerült biztosítani. Bahreinben az uralkodó osztály szunnita muzulmán, és a síita ellenzék, valamint jogvédő szervezetek azzal vádolják a monarchiát, hogy szemet huny sok jogsértés felett. A helyi hatóságok tagadják ezt, a vallásszabadság tekintetében pedig kifejezetten úttörőnek tartják magukat a Közel-Keleten.

A vallásszabadságot a bahreini alkotmány védi. A monarchia nem tűr el semmilyen diszkriminációt, illetve az emberek etnikai, kulturális vagy vallási alapon történő megosztását, üldözését

– hangoztatják. A pápa pénteken a Muszlim Bölcsek Tanácsa előtt beszél a királyi palota mecsetjében, és találkozik a kairói al-Azhar-mecset nagyimámjával, Ravil Gajnutdinnal, a szunnita muszlimok tekintélyes vallási vezetőjével. Abdul Latif al-Mahmúd sejk, a bahreini Iszlám Ügyek Legfelsőbb Tanácsának egyik tagja úgy nyilatkozott erről a találkozóról, hogy nagy megtiszteltetés az ország számára. Ferenc pápa szombaton szabadtéri misét mond egy stadionban, amelyre mintegy 28 ezer hívőt várnak, részben a szomszédos muszlim országokból. A 85 éves egyházfőt évek óta kínozza térdszalaggyulladása, amely az év elején még súlyosabbá vált egy szalagszakadás miatt. Emiatt hol csak bottal, hol kerekesszék segítségével jár. A bahreini út idejére olyan súlyos lett a fájdalma, hogy csak lifttel tudott feljutni a repülőgépre, ott pedig szokásától eltérően nem járt körbe az újságírók között. Várhatóan az egész látogatás alatt kerekesszékben fog mozogni.

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán óvatos becslése szerint nyolcvanezer katolikus él, egy másik adat 160 ezerről szól, nagy részük külföldi vendégmunkás, ezen belül is közel-keleti, délkelet-ázsiai, afrikai, illetve nyugati. Az országban két katolikus templom van, az egyiket 1939-ben szentelték fel, és az első katolikus templom volt a Perzsa-öböl országaiban, a másikat pedig Aváliban 2021 decemberében: ez az Arábiai Miasszonyunk Katedrális. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt soha pápa nem járt az Arab-félszigeten. Viszont Ferenc már mintegy tíz muszlim országban járt.

(MTI)

A címlapképen Hamad bin Isza al-Halifa sejk, bahreini király (j) üdvözli Ferenc pápát Szahírban. Forrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Iratkozzon fel hírlevelünkre