Az ENSZ BT leszavazta az ukrán katonai biológiai laborokról szóló orosz javaslatot

Elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország javaslatát, hogy alakuljon vizsgálóbizottság annak a bizonyítékokkal alá nem támasztott állításnak a feltárására, miszerint Ukrajna és az Egyesült Államok a biológiai fegyvereket tiltó egyezményt sértő „katonai biológiai” tevékenységet végez.

Oroszország a szavazás előtt egy 300 oldalas dokumentumot küldött körbe a tanács tagjainak, melyben azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztérium támogatásával ukrajnai biológiai laborokban katonai biológiai tevékenység folyik.

A javaslatot egyedül Kína támogatta. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország nemmel szavazott, a BT többi 10 tagja pedig tartózkodott. A határozatot így nem fogadták el mert nem kapta meg a minimálisan szükséges kilenc igen szavazatot.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a szavazás után elmondta, hogy kormánya rendkívül csalódott amiatt, hogy a tanács nem reagált pozitívan a bizottság felállítására vonatkozó kérésére.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete azt válaszolta, hogy a Egyesült Államok a határozat ellen szavazott, „mert a javaslat dezinformáción, őszintétlenségen, rosszhiszeműségen és a tanács iránti tisztelet teljes hiányán alapul”.

Oroszország azt is állította, hogy Ukrajnának van egy biológiai laboratóriumokból álló hálózata, amely finanszírozást és kutatási támogatást kap az Egyesült Államoktól.

Az amerikai nagykövet szerint Oroszország visszaél a tanácsban betöltött pozíciójával, mert ezekkel a hamis állításokkal már a biológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezmény találkozóján is előhozakodott, de állításait semmilyen hiteles bizonyítékkal nem támasztotta alá, és a résztvevő országok túlnyomó többsége légből kapottnak találta az orosz vádakat.

A nem állandó BT-tag Mexikó képviselője szintén úgy nyilatkozott a szavazás után, hogy Moszkva nem hozakodott elő olyan bizonyítékkal, amely indokolná vizsgáló bizottság felállítását, ráadásul a bizottság nem lehetne objektív és független, ha a BT állandó tagjaként Oroszország is részt vesz a munkájában.

Tény, hogy Ukrajnában léteznek biológiai laborok, amelyeket Ukrajna működtet, és amelyek támogatásban részesülnek az Egyesült Államoktól. Ez az együttműködés az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor a cél az egykori Szovjetunió biológiafegyver-készleteinek felszámolása volt. A laborok jelenleg a biológiai fenyegetéscsökkentő programban vesznek részt, melynek célja a pusztító járványok kialakulásának megakadályozása.

„Ukrajnának nincs biológiafegyver-programja. Az Egyesült Államoknak sincs biológiaifegyver-programja. Nem léteznek ukrajnai biológiaifegyver-laboratóriumok, amelyeket az Egyesült Államok támogat” – szögezte le Thomas Greenfield.

(Forrás: MTI)

A címlapképen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján New Yorkban 2022. október 28-án. Forrás: MTI/KKM

Iratkozzon fel hírlevelünkre