Baerbock: Változtatni kell Németország Kína-politikáján

Változásra van szükség Németország Kína-politikájában – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter taskenti látogatása során.

Baerbock Olaf Scholz kancellár november 4-én esedékes első kínai útja előtt úgy fogalmazott, hogy Berlin új Kína-stratégiát állít össze, mivel „a kínai politikai rendszer az utóbbi években jelentősen megváltozott, s ezzel Németország Kína-politikájának is lépést kell tartania”.

A német tárcavezető üzbég hivatalai partnere, Vlagyimir Norov oldalán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: arra számít, hogy Scholz majd tolmácsolja a német kormány – koalíciós szerződésben is rögzített – üzenetét Hszi Csin-ping kínai elnöknek.

Baerbock szerint ide tartoznak a tisztességes gazdasági versenyfeltételek, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása és a nemzetközi jog elismerése a nemzetközi együttműködés alapelveként „tekintettel Közép-Ázsiára, de a világ más térségeire is”.

Scholz bírálatok kereszttüzébe került, mert engedélyezte a Cosco kínai állami vállalatnak, hogy 25 százalékos részesedést szerezzen a hamburgi kikötőben olyan aggodalmakat keltve, hogy Németország erősebb függőségi viszonyba kerülhet Kínával. Az ügy miatt a többi között a német külügyminisztérium is jelezte fenntartásait.

A kínai nyersanyagfüggőség oldását szolgáló erőfeszítések keretében Baerbock látogatást tett a Taskent közelében található Almalik bányában, amelynek területén a világ legkorszerűbb rézkohóját tervezik üzembe helyezni 2023 végéig.

A kínai ujgur kisebbség egyik vezetője, az Ujgur Világkongresszus elnöke, Dolkum Isza kedden Berlinben felszólította a német kancellárt, hogy mondja le pekingi útját.

Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági küldöttség társaságában tervezett út azt mutatja, hogy „Németországnak továbbra is fontosabb a nyereség az emberi jogoknál”.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Annalena Baerbock

Iratkozzon fel hírlevelünkre