Lula nyerte a brazil elnökválasztást

A baloldali kihívó és volt elnök, Luiz Inácio Lula da Silva nyerte vasárnap a brazil elnökválasztás második fordulóját Jair Bolsonaro államfő ellen – közölte a helyi választási bizottság.  

Lula a szavazatok 50,83 százalékát szerezte meg a második fordulóban. Bolsonaro a szavazatok 49,17 százalékát kapta.

Az október elején tartott első fordulóban Lula da Silva a szavazatok 48,42 százalékát, míg Bolsonaro 43,2 százalékát kapta. Tekintettel arra, hogy akkor egyik elnökjelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég volt megszereznie az egyszerű többséget.

Akkor a közvélemény-kutatások által előre jelzettnél jóval kisebb különbséggel nyert Lula, ami után a versenyt a jelöltek teljesen nyíltnak tekintették. A választási kampányt komoly sárdobálás és az interneten terjesztett félretájékoztatás jellemezte. Lula és Bolsonaro a végsőkig küzdött minden szavazatért.

Bolsonaro többször kétségbe vonta a választási rendszert, és utalt arra, hogy nem ismeri el az eredményt, ha az ellene szól.

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött.

(MTI)

A képen Luiz Inácio Lula da Silva beszédet mond az elnök- és parlamenti választások elsõ fordulójának estéjén Sao Paulóban 2022. október 2-án. Forrás: MTI/AP/Andre Penner

Iratkozzon fel hírlevelünkre