Beavató zarándoklás minden szombaton

A Mária Rádió és a Máriaút november első szombatjától kezdve minden szombaton Budapesten a Normafától Máriaremetére vezetett zarándoklatot szervez, neve: Beavatás. A részletekről Szabó Tamással, a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió alapító elnökével készült interjú.

Mi is a beavató zarándoklás, a Beavatás?

Egy kis próba. egy kis kóstoló. Önmagunk kipróbálása. Tapasztalat és élményszerzés. Könnyű, nem hosszú, jó félnapos út, ahol találkozhatunk a zarándoklás minden elemével. Minden szombaton kinyílik a beavató zarándoklás „zarándokkapuja”. Akinek kedve szottyan zarándokolni, legyen alkalma azonnal kipróbálni és ezzel beavatódni egy olyan világba, amivel talán nem találkozott még. De hogy jó lesz, az biztos. 22 éve zarándokolok, tanúja és elkötelezettje vagyok ennek.

Miért szervezik a beavató zarándoklatokat?

Mert az embernek kell a közösség, a természet, a kiszakadás és a hit, kell Isten. Akkor is kell, ha ezt még nem tudja az ember. A zarándoklás megnyitja a kaput, az ajtót, ablakot a Lélek világa előtt is és új embereket, barátokat, akár új közösséget ad számunkra.

Elmondaná a konkrétumokat? 

A Mária Rádió és a Máriaút szervezésében minden szombaton világi önkéntesek által kísért zarándoklatot tartunk Budapesten a Szent Anna kápolna-Makkosmária-Máriaremete útvonalon, a kijelölt, lila M jelű Máriaúton. Tíz órától van gyülekezés és regisztráció a Szent Anna kápolnánál, fél 11-től induló megbeszélés lesz és kb. 11-kor indulunk el. A Szent Anna kápolnától a lila M úton megyünk Makkosmáriára, ahova kb. délre odaérünk. Rövid pihenő után tovább végig a lila M-en, Budakeszit, Szépjuhásznét érintve 17 óra körül elérjük a máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikát, a célt. Útközben éneklünk, beszélgetünk, elmélkedünk, ismerkedünk, imádkozunk, csendben leszünk, aztán ismét éneklünk… Ahogy szokás a zarándoklatokon. A bazilikában 18 órakor van szentmise, amin a részvétel mindenkinek ajánlott. A szentmise végén lesz egy rövid „beavató liturgia”. Ennek keretében – aki előzetesen regisztrál a Mária Rádió vagy a Máriaút honlapján megadott linken – az a beavató zarándoklatot elvégezve kap kis emléklapot, jelvényt és zarándok útlevelet.

Kiknek szól a meghívás? Hogyan kell jelentkezni?

Mindenkinek, keresőknek és hívőknek, túrázóknak és ateistáknak, bárkinek.  egyénileg vagy csoportosan. Az előzetes regisztráció okvetlenül ajánlott. Jelentkezni online kell. A regisztrációs link a Mária Rádió és a Mária Út honlapján megtalálható.

Mit eszik, iszik a zarándok útközben, s hogyan készüljön egyébként?

Ellátásról maga gondoskodik az ember. Hozzon igénye szerint ételt italt. A felszerelés egy napra nem kíván sok mindent. Legfontosabb a kényelmes, bejáratott túracipő, réteges öltözék, esőre készültség és a víz. Mindenki saját felelősségére vesz részt bármilyen zarándoklaton, ezen is. A hazautazást mindenki maga szervezi, de a tömegközlekedés jó vissza a városba.

Mibe kerül a Beavatás?

Nincs részvételi díj. Nincs díjazás. A zarándokvezetők is önkéntes szolgálatot végeznek. Énekeskönyvet mindenki kap. Persze az énekeskönyv, jelvény, emléklap, az eszközök, stb. pénzbe kerülnek, ezért önkéntes adománnyal lehet támogatni ezek miatt a Beavatást, amit a Volkra Ottó János Alapítvány finanszíroz.

Mikor lesz az első Beavatás? Télen is megtartják?

Az első október 29-én lesz. S innentől minden szombaton, amíg csak igény, jelentkező lesz, megtartjuk a vezetett beavató zarándoklatokat. Igen, télen, nyáron, esőben, hóban, melegben hidegben, mindig. Mert a zarándoklás a fejben és a szívben zajlik. Minden körülmény jó és alkalmas, mert mély lelki élmény. S megragadom az alkalmat, hogy hívjam azokat, akik vezetnének örömmel ilyen Beavatást. Őket felkészítjük a zarándoklások vezetésére. A szolgálat öröm. Nagy öröm.

(Forrás, fotó: Mária Rádió)

Iratkozzon fel hírlevelünkre