Kirill pátriárka is a béke pártján áll

Kirill Pátriárka

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Ioan Sauca és az Orosz Ortodox Egyház vezetője, Kirill pátriárka találkoztak egymással, hogy az egyházak háborúhoz való viszonyáról beszélgessenek – derül ki a Christian Today cikkéből.

Az EVT az október 17-i, moszkvai találkozó után kiadott tudósításban leírja, hogy Ioan Sauca és Kirill pátriárka az egyházak béketeremtő missziójáról beszélgetett egymással. A két fél négyszemközt, illetve egy publikus beszélgetés keretében is tárgyalt.

A találkozóra azért került sor, mert az elmúlt hónapokban többször is megkérdőjeleződött az Orosz Ortodox Egyház szerepe az Egyházak Világtanácsában. Miután Oroszország idén évelején háborút indított Ukrajna ellen, Sauca levélben kérte az ortodox egyházi vezetőt, hogy járjon közben a béke érdekében. Kirill pátriárka azonban többször is hangot adott támogatásának az invázióval kapcsolatban, aminek következtében többen is az Orosz Ortodox Egyház EVT-ből való kizárását szorgalmazták.

Sauca és más vezetők ezt az ötletet elvetették, így az Orosz Ortodox Egyház továbbra is tag maradhatott.

Szeptemberben a világtanács közleményt adott ki, amelyben elítélték a háborút, bár a tanács ukrán résztvevői a közlemény szövegét „gyengének” találták.

A két egyházi vezető találkozóján Sauca ezt a dokumentumot idézte fel, amelynek a kidolgozásában az Orosz Ortodox Egyház is részt vettek.

„Azért jöttünk ide, hogy meglássuk, mit tudunk együtt csinálni, hogy a békülés hidjait építsük, és megállítsuk a vérontást és a nukleáris háború veszélyét” – idézi Sauca-t a tudósítás, aki hozzátette:

“Azt gondolom, nagyon hasznos lenne, ha (Kirill pátriárka) ugyanígy kiadna egy közleményt, amelyben elmondaná a világnak, amit ma itt elmondott nekünk: legyen vége a vérengzésnek, a gyilkosságnak, az infrastrukturális rombolásnak, legyen béke”.

A moszkvai patriarkátus weboldalán is megjelent csütörtökön egy beszámoló a találkozóról, amely a pátriárkát idézi Egyházak Világtanácsának szeptemberi találkozójával kapcsolatban.

„Voltak kihívások és kritikus kérdések, ezek közül egy az Orosz Ortodox Egyházra vonatkozott. Voltak, akik azt követelték, hogy zárják ki az Egyházak Világtanácsából az Orosz Ortodox Egyházat. A közgyűlés során azonban semmi ilyesmi nem történt” – mondta Kirill a jelentés szerint.

A VTG tudósításából kiderül, hogy Kirill egyetértett, hogy az egyházak feladata a béketeremtés, a keresztények „nem támogathatják a háborút és a gyilkosságokat” és nincs „szent háború”. A tudósítás szerint amellett is kitartott, hogy az egyházak „nem bíztathatnak háborúra”.

Kirill pátriárka korábban a háború pártján állt. Oroszország ukrajnai ellenségeit „gonosz erőknek” minősítette, és úgy vélekedett, hogy a konfliktus egy „metafizikai” csata a Nyugattal és a „melegfelvonulásokkal” szemben.

A képen Ioan Sauca és Kirill pátriárka. Forrás: Moszkvai Patriarkátus, Egyházak Világtanácsa

Iratkozzon fel hírlevelünkre