A házasságban élő édesanyák a legboldogabb emberek az Egyesült Államokban

A Desert News és a Brigham Young University minden évben megszervezik az úgynevezett Amerikai Család Kutatást (The American Family Survey), amelyben arról kérdeznek több ezer amerikai állampolgárt, hogy boldogok és elégedettek-e az életükkel. Újra és újra kiderül: a házasságban élő édesanyák az egyik legboldogabb társadalmi csoport.

A legutóbbi kutatás eredményei szerint a 18 és 55 év közötti házas nők közül 33 százalék nyilatkozott úgy, hogy teljesen elégedett az életével. Ezzel szemben a szingli, gyermektelen nők csupán 15 százaléka mondhatta ezt el magáról ugyanebben a korcsoportban. Mivel többnyire a konzervatív nők azok, akik a házasság intézményét választják, a kutatás tulajdonképp arra is rámutatott, hogy a konzervatív nők kétszer nagyobb arányban vallják magukat boldognak, mint a „haladó szellemiségűek”.

A Breakpoint Colson Center cikkében felhívja a figyelmet egy, a The New York Times-on megjelent véleménycikkre. Az írás szerzője mindenféle magyarázatokat próbál kitalálni, hogy hogyan születhetett meg ez a liberálisok szempontjából nem túl pozitív eredmény. A Breakpoint Colson Center szerint ez a fajta védekezés „idegesítő, de érthető”.

„Végülis a feltevés, hogy a konzervatív, házas nők elégedettek az életükkel, aláássa a szexuális forradalom és a második hullámos feminizmus tételmondatát a női boldogságról, amely mára egy elfogadott kulturális mítosz lett. Az elképzelés szerint a nő házasságon kívül, gyerekek nélkül a legboldogabb.”

A központ szerint semmi meglepő nincs az eredményekben, hiszen azt mutatják, hogy az emberek boldogságérzete összhangban van azzal, amit Jézus a boldogságról tanított.

„Isten a szeretetre, és az Ő szolgálatára teremtette az embereket. Ez a mi életcélunk, és minden ember akkor a legboldogabb, ha ennek a célnak él. Hiába sugallja egy kulturális mítosz a nőknek, hogy csak akkor lehetnek boldogok, ha önmagukat teszik a középpontba és nem vállalnak gyereket. Senki nem lehet igazán boldog, ha szándékosan hátat fordít annak az életnek, amelyre Isten teremtett minket” – olvasható a cikkben, amely úgy folytatódik, hogy a pillanatnyi boldogság nem adhat értelmet az életnek.

A pillanatnyi boldogság csak egy olyan univerzumban lehet kielégítő, amelynek nincsen semmiféle magasabb rendű célja.

„Egy ilyen fajta univerzumban nincs értelme feláldozni a pillanatnyi kényelmünket valami nagyobbért, hiszen nem létezik semmi nagyobb. Ebben a világban a boldogság nem más, mint a kényelmes, könnyű pillanatok gyűjtögetése egy életen át”.

A cikk szerzője szerint a világnak igenis van magasabb rendű értelme, és pont ez az oka, amiért az anyák a legboldogabbak.  

„Isten azért teremtett bennünket, hogy szeressük és szolgáljuk Őt és embertársainkat. Ezt senki sem teszi odaadóbban, mint a feleségek és az édesanyák.

Ez megmagyarázza, hogy azok a nők, akik emellett a hivatás mellett döntenek, miért boldogabbak és elégedettebbek az életükkel” – magyarázza a szerző a kutatás eredményét.

A nehéz időkben a családtól kaphatják meg ezek a nők a boldogságot, és a kitartást, ami a karrierista nőknek nem adatik meg. Ez az, ami kiütközik a kutatásban is, és ami ellentmond annak a modernkori felfogásnak, hogy egy nő csak a karrierjében tud kibontakozni, és csak akkor lehet boldog, ha „nem áldozza fel magát a családi élet oltárán”.

Címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre