Most vajon ki járt jobban?

Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere átült a DK-ba.

Közösségi oldalán jelentette be Déri Tibor, Újpest polgármestere, hogy kilép pártjából. A városvezetői posztra a Momentum Mozgalom színeiben 2019-ben megválasztott Déri nevéhez az utóbbi hónapokban nem kifejezetten sikertörténetek fűződtek.

Újpest talán eddigi legnagyobb botránya lehet abból a telekcsere-ügylettervezetből, amely a baloldali vezetésű negyedik kerületi önkormányzat és a Magyar Íjász Szövetség között köttetett, s amely miatt a kerületi önkormányzat Fidesz frakciója fegyelmi eljárást kezdeményezett. Említhetjük azt a legutóbbi ügyet is, amely arról szól, hogy az újpesti városrehabilitációs program uniós VEKOP pályázata keretében épített 29 lakásos társasházban – melyet kifejezetten a szociálisan rászorulók miatt terveztek – végül a balliberális városvezetés csupán 2 lakást ad bérbe szociális alapon, a többit piaci- és költségáron vehetik ki az arra jogosultaknak ítéltek.

Valószínűleg ezek az ügyek is közrejátszottak abban, hogy Déri Tibor már szeptember 10-én bejelentette, nem indul el 2024-ben a polgármesteri posztért, sőt, a fennmaradó 2 évben a háttérbe vonul és inkább a családjára szeretne koncentrálni.

Az ellenzéki pártok azt is bejelentették ekkor, hogy közös polgármesterjelöltjük a DK-s (korábban MSZP-s) és a polgármesteri székért régóta ácsingózó Trippon Norbert lesz, aki jelenleg Déri alpolgármestere a IV. kerületben, s akinek nevéhez leginkább a városrész aszfaltdús területeit mindenáron vadvirágba borítani akarása fűződik.

Trippon Norbert újpesti DK-s alpolgármester (Forrás: Trippon Norbert hivatalos Facebook oldala)

Ezek után már nem volt meglepő Déri október 19-i bejelentése arról, hogy kilép a Momentumból és az annál jóval erősebb, befolyásosabb DK-hoz igazol. Döntése okait Facebook oldalán osztotta meg a választópolgárokkal:

„Hosszú hetek gondolkodása és tépelődése előzte meg azt a döntést, amelyet a mai napon meghoztam. Bevallom, pártom reakciója az elmúlt hetek történéseit figyelembe véve nem esett jól, de a Momentum Mozgalom egyik legrégebbi tagjaként úgy éreztem, a Momentumnak és nekem, közösen adnunk kell esélyt a további munkára.

Sajnos az elmúlt hetek során világossá vált számomra, hogy valami végérvényesen megváltozott ebben a helyi politikai közösségben, ezért úgy döntöttem, a mai nappal (2022. október 19-én) bejelentem kilépésemet a Momentum Mozgalomból.

Újpest számára a legfontosabb most a nyugalom, a kiszámíthatóság, a béke, a stabilitás és az előttünk álló gazdasági válság sikeres leküzdése. Politikusi munkámat helyben, párton kívüli polgármesterként folytatom, ám Újpest jelene és jövője, a városrész fejlődése továbbra is szívügyem, ezért nem hagyom magára fővárosi képviselőként sem a kerületet. A további hatékony érdekérvényesítést biztosítandó, a Fővárosi Közgyűlésben csatlakozom a legnagyobb demokratikus közösség, a Demokratikus Koalíció frakciójához. Nem lépek be a DK-ba, de a képviselőcsoportjuk munkáját minden erőmmel, minden újpesti és fővárosi érdekében segíteni fogom.”

Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője – aki közel 30 éven át volt a városrész szociális, népjóléti ügyekkel foglalkozó alpolgármestere – a kilépés mögött nem személyes okot, hanem pártok közötti alkukat sejt, melynek közösségi oldalán adott hangot:

„Déri Tibor, Újpest már nem momentumos Facebook polgármestere bejelentette, hogy kilép a Momentumból. Ennek okaként azt hozta fel, hogy: »ebben a helyi politikai közösségben valami végérvényesen megváltozott«.  Csak találgatni lehet, hogy mi, de a helyi politikai közösség alatt csak a Momentum helyi szervezetét kell/lehet érteni.

Mivel a Momentum döntéshozói lemondtak a polgármesternek alkalmatlan Déri Tiborról, átengedték volna a polgármester jelölés jogát a DK-nak. Azért, ha cserébe máshol – például az Erzsébetvárost vezető Niedermüller Péter helyén – a Momentum állíthat majd polgármesterjelöltet 2024-ben.

Szögezzük le: a választók feje fölött, a »demokratikus« pártok között a háttérben zajló piszkos politikai alkukról van szó! Ezekről az egyeztetésekről már szeptemberben hallani lehetett. Csakhogy Déri beelőzött, előre menekült és megkötötte a saját alkuját a DK-val!

A Gyurcsányék meg széttárják a kezüket: Újpesten már nincs miről beszélni, helyben már eldöntötték, hogy dékás jelölt lesz. Így demokratikus, a DK pedig, mint Déritől megtudtuk, egy »demokratikus« párt. Gyurcsány ezen meg jól elszórakozik.”

Kérdés, hogy a 2019-es választások előtt az újpestiek számára teljesen ismeretlen, s komoly eredményeket azóta sem felmutató Dérit meddig hagyják lépegetni a „nagyfiúk” a politika sakktáblájának sötét négyzetein. Sanszos, hogy nem sokáig.   

A címlapképen Varju László a DK országgyűlési képviselője és Déri Tibor Újpest polgármestere látható. Forrás: Déri Tibor hivatalos Facebook oldala.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre