Takács Péter: Mérföldkőhöz érkezett Magyarországon az onko-hematológiai ellátás

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Facebook oldalán közölte, hogy mérföldkőhöz érkezett Magyarországon az onko-hematológiai ellátás. A Dél-pesti Centrumkórház világszínvonalú terápiát fog megvalósítani a most átadott 1,3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően.

A hematológiai és infektológiai országos intézetben olyan ellátást tudnak biztosítani mostantól a magyar betegeknek, ami számos fejlett országban velünk egy időben válik elérhetővé.

Ez a CAR-T sejteken alapuló új generációs, innovatív daganatterápia, mely kezelés egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes, a betegek génmódosított immunsejtjeinek felhasználásával.

A Dél-pesti Centrumkórházban történt beruházás célja, hogy a hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedők, köztük gyermekek, a közeljövőben, régiótól függetlenül hozzájuthassanak a gyógyulási esélyeiket növelő innovatív, személyre szabott terápiához.

Az egészségügyi államtitkár közölte: a projekt még nem zárult le, mivel az uniós támogatásból nem csupán a CAR-T technológiához szükséges „high-tech” laboratórium felállítása történik meg, hanem a kezeléshez szükséges tudományos szakismeretek megszerzése és hazai adaptálása, valamint a helyes sejtelőállítási gyakorlat elsajátítása is.

Forrás: Facebook/Takács Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre