„Előbb volt a jog, és azután az állam.”

A jogászi hivatásról és a katolikus értékek képviseletéről beszélt Komáromi László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának (PPKE JÁK) dékánja. 

A dékán elmondta, szerinte a Pázmány küldetése Magyarországon az igazság keresése oly módon, hogy a feltárt igazság beilleszthető legyen az egységes keresztény világszemlélet egészébe. Ezt nagyon pontosan meghatározza az Ex corde Ecclesiae kezdetű apostoli rendelkezés, amelyet Szent II. János Pál pápa adott ki a katolikus egyetemek küldetéséről.

Ezeknek az egyetemeknek szolgáló küldetésük van: az ott zajló munka révén tanulmányozni a kortárs problémákat, hozzájárulni a társadalmi igazságosság megvalósulásához, s mindezt keresztény elkötelezettséggel, a kutatás eredményeit beágyazva az egységes keresztény világszemléletbe, az oktatómunkában is.

– emelte ki Komáromi László, majd hozzátette, a Pázmány különlegessége, hogy  nemcsak arra készítik fel a hallgatókat, hogy a jogászi, igazságügyi, közéleti hivatásukat magas színvonalon lássák el, hanem arra is, hogy ezt a hivatást a keresztény erkölcsi értékrend alapján gyakorolják.

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy hallgatóinkat érzékennyé tegyük az eléjük kerülő ügyekben felbukkanó morális dilemmákra, és szeretnénk támpontokat adni nekik ahhoz, hogy azt a megoldást válasszák, amely a leginkább szolgálja az egyén és a közösség értékeinek kibontakozását.

– fűzte hozzá.  A kar elnevezésére való kérdésről azt mondta, történetileg azt látjuk, hogy előbb volt a jog, és azután az állam. Léteztek olyan emberi közösségi szerveződések, amelyeket nem tekinthetünk a mai fogalmaink szerinti államnak, mégis volt jogrendjük, ha más nem, szokásjogi rendjük, ami meghatározta az életüket. Ez a sorrendiség ugyanakkor egy ennél mélyebb értelmet is hordoz.

Az embernek vannak természetes, veleszületett jogai, szabadságai. Az állam az az intézmény, amely többek között arra szolgál, hogy az ember alapvető jogait védelmezze és lehetővé tegye értékeinek kibontakozását. Ilyen értelemben az állam inkább eszköz, mint cél: többek között a jogrend fenntartásának feladatát látja el

– fejtette ki Komáromi László. 

Mindnyájan tapasztalunk olyan jelenségeket, kordivatokat, magatartásformákat, amelyek Szent II. János Pál pápa szavaival élve a halál kultúrájában gyökereznek. Amikor a természetfeletti iránti érzék csökken, az maga után vonja, hogy a teremtett világ helyes rendjét is egyre kevésbé ismerjük fel és egyre kevésbé tartjuk tiszteletben. (…) Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy Európa nem csak a halál kultúrájának terepe. Léteznek olyan közösségek és egyének, amelyek/akik az élet kultúrájában élnek, és azt szeretnék terjeszteni. Nem szabad, hogy akaratunkat megtörje a búskomorság vagy a félelem. Össze kell fognunk, és vállalnunk azt a feladatot, hogy a lámpást ne a véka alá rejtsük, hanem a tartóra tegyük.

– mondta a dékán a jog érvényesülésének és érvényesíthetőségének helyzetéről. A népszámlálásról elmondta,  nekünk, katolikusoknak, akik vallási szempontból elkötelezett intézményben dolgozunk, különösképpen feladatunk, hogy kinyilvánítsuk ezt az elkötelezettségünket.

Az intejút bővebben a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: Magyar Kurír

Iratkozzon fel hírlevelünkre