Belarusz püspökök kérik a kormányt, hogy nyissák ki újra a minszki Vörös templomot

A belarusz kormány határozatlan időre bezáratta a templomot, arra hivatkozva, hogy szeptember 25-én húsz négyzetméteren kár keletkezett az épületben. A SIR katolikus hírügynökség telefonon kérdezte Jurij Kazabuckit, a minszk-mohiljavi főegyházmegye általános vikáriusát arról, mit tesz a helyi egyház ezekben a napokban a minszki Vörös templom helyzetének megoldásáért – írja a Magyar Kurír.

Az épületben, amely egyébként nem az Egyház tulajdona, szeptember 26-án nem tisztázott okok miatt kisebb tűz ütött ki. A hatóságok ezt követően bezárták a templomot. A hívek nem léphetnek be, ezért a plébánia levelet küldött a tulajdonosnak, a CUP/Minsk Heritage-nek. A levelet jegyző plébános, Vljadiszlav Zavalnjuk kifejtette, hogy a plébánia tiszteletben tartotta a megállapodás minden rendelkezését és tiszteletben tartja a CUP/Minsk Heritage-nek az emberek és az ingóságok miatt érzett aggodalmát is. Hangsúlyozza, hogy fel kell mérni a keletkezett károkat. A plébánia kérvényt írt a Belarusz Köztársaság nyomozóhivatalának is, hogy szolgáltasson információkat a lefolytatott nyomozás eredményeiről.

Úgy tűnik, ismeretlen tettesek követték el törvénytelen módon a cselekményt, amely során betörtek egy ablakot és ezt követően kisebb tűz ütött ki az ablakhoz közeli részen. A plébániaközösség nyílt levelet intézett a belarusz köztársasági elnökhöz, Aljakszandr Lukasenkához, amelyben hangsúlyozták:

egy külön teremben történt tűzeset nem vezethet ahhoz, és nem is szabad ahhoz vezetnie, hogy az egész épület működését leállítsák.

Október 7-én Minszkben Ante Jozić, Belarusz apostoli nunciusa és Juszof Sztanevszki minszk-mihajlovi metropolita találkozott Alekszander Rumak kormánybiztossal, hogy megbeszéljék a főegyházmegye életének aktuális kérdéseit, beleértve a minszki Szent Simon- és Szent Heléna-templom helyzetét.

A templom plébánosa, a 73 éves Vljadiszlav Zavalnjuk a szeptember 25-i bezárás után azonnal panaszt tett a belarusz államfőnél, és vízen böjtölve kéri a templom megnyitását.

Az épületnél imádkozó hívőkkel együtt azonban a rendőrök elzavarták a helyszínről. A katolikus egyház és a belarusz állam közötti feszült viszony 2020-ban különösen is kiéleződött, amikor Kondrusiewicz érsek négy hónapon át nem térhetett vissza Lengyelországból Belaruszba, mivel kifogásolta, hogy a rendőrök bántalmazták a békés tüntetőket. Mióta a 75. életévét betöltve Kondrusiewicz lemondott hivataláról, az országban a katolikus egyház tartózkodik a rendszer bírálatától. A 2020-ban kitört tiltakozások idején a Belarusz fővárosában, Minszkben, a Függetlenség terén álló Szent Simon- és Szent Heléna-templom számos üldözött tüntetőnek nyújtott menedéket.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Kurír oldalán olvashatják. 

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: Agensir; Vigilia Szerkesztősége/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre