Film készült a gyerekek 1-es típusú cukorbetegségének korai felismeréséért

Ha lázas a gyerek, ha elesett, és vérzik, ha test szerte kiütéses, ha nehezebben veszi a levegőt akkor azonnal nyúlunk a telefonért, orvosságért, rohanunk az ügyeletre. Tehát nem kérdés számunkra, azonnal cselekednünk kell. Van egy gyermekkori betegség, amelynek az első tüneteinél azonban nem szólal meg a szülők fejében a vészcsengő. Pedig ez sem várhat másnapig. Az 1-es típusú cukorbetegségről van szó.

Figyeld a jeleket!

Sajnos rengeteg tévhit kering az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban, melynek korai felismerését nehezíti, hogy a tapasztalt tünetek „ártalmatlanabbnak” tűnhetnek, így olykor nem késztetnek bennünket cselekvésre. Éppen ezért készítette el figyelemfelhívó filmjét a Szurikáta Alapítvány, amelynek célja, hogy szülőként vagy akár pedagógusként is legyünk annyira tájékozottak, hogy észrevegyük az intő jeleket. Ha ugyanis a gyerek sokat pisil, sokat iszik, farkasétvágy mellett fogy, akkor bizony nem várhatunk holnapig, azonnal cselekednünk kell, mert sajnos Magyarországon a frissen felfedezett cukorbeteg gyermekeknek körülbelül a negyede súlyos állapotba kerül, mire kiderül a betegsége.

A FIGYELD A JELEKET! arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos, hogy azonnal cselekedjünk, mert a megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül, az iskoláskorosztálynál pedig egy hónapon belül bizony súlyos tünetekbe fordulnak. 

A Szurikáta Alapítvány összefoglalta, mikor kezdjünk gyaknakodni

SOKAT KEZD INNI

A kulcs abban rejlik, hogy a megszokottnál iszik többet óvodás vagy iskoláskorú gyermekünk. Akár naponta 3-4 liternyi folyadék is lecsúszik. Ahogyan leteszi a poharat, szinte azonnal újra szomjas. Csecsemőnknél is ezt tapasztaljuk: ha anyatejesen tápláljuk, „újra és újra kétségbe esetten követeli a szoptatást, bár én úgy látom, korábban ennyi szopott mennyiség után órákig béke volt.” Vagy éppen tápszerből, vízből, teából, gyümölcsléből nem tudjuk elégszer kínálni.

SOKAT KEZD PISILNI

Itt is az lehet segítségünkre a felismerésben, hogy szinte egyik napról a másikra változnak meg a gyermek szokásai. Az óvodás, iskolás napközben szinte állandóan vécére jár, foglalkozások, tanórák alatt szintén ki kell kéredzkednie. És egy olyan program, melyet korábban zökkenőmentesen tudtunk lebonyolítani, például bevásárlás, játszóterezés, edzés, most nehézség, hiszen a gyereknek nagyon hamar, ismét és ismét újra ki kell mennie a mosdóba. „A fiam éjszaka is felkelt pisilni, míg ez korábban nem volt jellemző, akkor sem, amikor elkezdett a biliről a vécére átszokni.” Már szobatiszta kisdedünk újra bepisil, vagy észrevesszük, napközben elcsöppen a vizelete. A kisbaba pelenkája elnehezül a nagy mennyiségű vizelettől, több fogy belőle a szokásosnál, rendre eláztatja a rugdalózót, a kiságy matracát, az autósülést, a babakocsit.

FARKASÉTVÁGY MELLETT FOGY

Mindig éhes. A nagyobb gyerekek többsége maga fogalmazza meg, ez az éhségérzet „oly parancsoló, hogy nem tudok másra figyelni, másra gondolni”, és nem tud várni a szünetig, a következő étkezésig, vagy amíg haza érünk, ennie kell. S miközben egyre több evéssel próbálja ezt a folyamatos, kínzó éhséget csillapítani, mégis fogyni kezd. Szülők számolnak be arról, hogy az érintett gyermekek tíz nap alatt akár 2-3 ruhamértet is fogytak. Hogy csecsemőjüknek nem tudtak annyi anyatejet, tápszert adni, hogy kellő ideig elegendő legyen, hogy szinte sohasem látták már azt a jóllakottságában ellazuló babát, melyet korábban igen – mindeközben a gyermek súlygörbéje átment zuhanórepülésbe.

FÁRADT, ALUSZÉKONY – LÁTSZÓLAG MINDEN OK NÉLKÜL

Az örökmozgó kisgyermekünket, az energikus, még sportoló iskolásunkat is folyamatosan fáradtnak, kimerültnek látjuk. Ő maga is mondogatja, „olyan gyenge vagyok”. A legkisebb fizikai aktivitás, mely korábban meg sem kottyant neki, most annyira lemeríti, hogy akár le is kell feküdnie. A legváratlanabb vagy tőle teljesen szokatlan időpontokban, napszakokban elbóbiskol, elalszik. Az iskolai teljesítménye romlik. Csecsemőknél is megfigyelhető az aluszékonyság, s az a baba, aki már igényelte a foglalkozást, boldogan kommunikált, szinte csak szunyókál egész nap, túl csendessé válik.

A koronavírus is felelős a cukorbeteg gyermekek számának emelkedéséért

Iratkozzon fel hírlevelünkre