Megkeserítik a határmenti lakosság életét az illegális migránsok

Több a migráns Szabadka központjában, mint helyi lakos. A többségében fiatal férfiakból álló csoportok állítólag a háború elől menekülnek, de viselkedésük nem ezt tükrözi: drága mobilokat vásárolnak, elárasztják a szupermarketeket, a helyieket semmibe veszik, sőt, ha úgy tartja kedvük, lopnak és lövöldöznek is – számol be a V4NA cikkében.

A hírügynökség beszámolója szerint azok a migránsok, akik tudnak pénzt váltani, gyakran úgy viselkednek, mint akiknek mindent szabad. Az egyik helyi magániskola munkatársa például arról mesélt, hogy a bandák rendszeresen letáboroznak a bejáratuknál, végigülik a küszöböt, és akkor sem húzódnak arrébb, ha valaki szeretne bemenni az iskolába. Ezt egy szülő is megerősítette:

azt mondta, alig tudott gyerekével átvergődni a küszöbön tanyázó migránsokon.

A helyiek bevásárlása is egyre nehezebb a migránsok miatt. A bandákban járó férfiak egyik kedvenc helye a központ és a vasúti sínek környékén fekvő német áruházlánc üzlete. A migránsok ugyanis itt megtapasztalhatják az igazi Willkomment – ingyenes wifit használhatnak, és bátran táborozhatnak a parkolóban, nem küldik el őket. Az elmúlt években egyébként tucatszám jelentek meg a hírek arról, hogy a migránsok lopnak. Ha nem is telefont, de gyümölcsöt, zöldséget, befőttet, pálinkát rendszeresen vesznek magukhoz.

Persze mindezek a panaszok apró kellemetlenségeknek tűnhetnek a manapság rendszeressé váló lövöldözések mellett.

Fegyverek egyelőre csak a Szabadka melletti erdőben dördültek el, és nem a helyiek ellen irányulnak – írja a hírügynökség. A különböző származású migránsok ugyanis bandákba verődnek, és egymással harcolnak, hogy megszerezzék a helyeket, útvonalakat, az embercsempészetből járó pénzt. Az erdő hónapok óta klasszikus no-go zóna a szabadkaiak körében. A korábbi kedvelt kirándulóhelyekre most senki nem mer kimenni, a környékben lakók pedig minden éjjel azt fülelik, ropognak-e fegyverek a közelben. 

Fegyverrel védik területeiket az embercsempészek

Erről egyeztettek Belgrádban Szerbia, Magyarország és Ausztria illetékes miniszterei, szorgalmazva az együttes, összehangolt fellépést a helyzet megoldása érdekében.  Ez már nem humanitárius válság – fogalmazott a miniszter –, bűnügyi csoportokról van szó, akik visszaélnek az emberek nehéz helyzetével. 

Szerbia nem engedi meg, hogy a migránsok parkolóhelyévé váljon

– nyomatékosította Aleksandar Vulin. Szerbia a történelem során már sokszor megvédte Európát, most is ez történik, de ugyanakkor saját magát is védenie kell – tette hozzá. Megoldásként az alábbi tervet vázolta: az ország ezentúl nem azon fog dolgozni, hogy a migránsoknak hotspotokat és befogadóközpontokat hozzon létre, hanem hogy megállítsa őket, mielőtt még belépnének. Ennek helye pedig a szerb-észak-macedón határ lesz. Az elképzelés megvalósításában Magyarország és Ausztria lesz a partner.

A migránsbandák nem csak egymásra lőnek az észak-szerbiai erdős vidéken, hanem a magyar határ védőire is.

Grafikonon mutatta be, milyen rohamos mértékben nő az illegális bevándorlók száma a térségben: idén eddig 195 ezer migránst kellett megállítaniuk a határon. Tavaly, az azonos időszakban, ez a szám a 85 ezret sem érte el – tette hozzá. A miniszter nyomatékosította: a határ megsértése két biztonságos ország között bűncselekmény, nem emberi jogi kérdés. Ő is megerősítette: a jelenleg a magyar-szerb határon húzódó védvonalat a lehető legdélebbre kell áthelyezni, és fokozott védelmet kell biztosítani Szerbia déli, Észak-Macedóniával közös határán. Ebben Magyarország emberi és technológiai segítséget is kész adni – jelentette be Szijjártó Péter.

 

Forrás: V4NA

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre