Hol lakik az Úristen? csendhez szokott szív – Úton Eperjes Károllyal

A Lighthouse Film folytatja kreatív dokumentumfilm-sorozatának forgatását, amelyben a Kossuth-díjas Eperjes Károly a kereső ember útját járja végig. A műsor során egyházi személyekkel beszélget. A dokumentumfilm-sorozat első szekcióját év elején mutatták be, és a második, három részes szekció után várhatóan egy harmadik is el fog készülni.

Nevezhetjük lírai dokumentumfilmnek is vagy csak egyszerűen „cuvée” műfajnak, ahogy Eperjes Károly is hívja – mondják a rendezők Törcsi Levente Balázs és Kovács Levente. Kinek mi tetszik jobban, de az biztos, hogy nem egy klasszikus értelemben vett dokumentum műfaj. 

A második szekicó társadalmi üzenete ugyanaz mint az elsőé volt.

Jézus tanításának alapgondolata; a közvetlen párbeszéd helyreállítása ember és a Teremtő Isten között. 

Folytatódik a kereső ember útjának bemutatását, lesz benne szó bűnökről, a történelem hamis vallásairól, az ismeret tudássá válásáról, az ima erejéről, az érzelmi és értelmi vágy különbségéről. 

A tematikát folytatva ismét neves egyházi személyiségek lesznek Eperjes Károly beszélgető partnerei. 

A 95 esztendős Kerényi Lajos piarista szerzetes gondolatfüzérében a mindenen áteredő “Ádámi” ősbűnről beszél, hogy van-e reménye még az embernek. Jónak születik az ember és a bűnös társadalom teszi rosszá, vagy az ember eleve bűnös teremtmény, akit a társadalom tesz jóvá? 

A képen Kerényi Lajos atya. Forrás: Lighthouse Film

A Gödöllői Görögkatolikus Parókián Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek – metropolita és Eperjes Károly arisztotelészi és platóni párhuzamokat követve beszélget a történelem hamis vallásairól, úgy mint gnoszticizmus, felvilágosodás és kommunizmus. 

Görögkatolikus parókia. Forrás: Lighthouse Film

Makkosmárián Deák Hedvig domonkos nővér az eucharisztia titkába avat be bennünket.  Eperjes Károly a pannonhalmi stációteremben Gérecz Imre bencés szerzetessel közösen gondolkodik az ember szerepéről, helyzetéről a teremtett világban. Mi végre van? Mi a tétje létezésünknek? 

A márianosztrai Csóka János pálos rendi szerzetes gondolatai a szeretet mindenhatóságáról szólnak. Beszél a csend imájáról. A szeretetlángról. 

A cselekvő ige fejlődéstanába – Dr. Juhász Gábor Tamás szentszéki bíró, a Budapesti Tours-i Szent Márton plébánosa közösen gondolkodik Eperjes Károly színművésszel: Mit is jelent az, hogy hála, mit jelent az, hogy alázat, valamint feltétel nélkül, embertársainkon keresztül Istent szolgálni.

A cimlapkép forrása: Lighthouse Film

Iratkozzon fel hírlevelünkre