Három nemzet fiataljai találkoztak a szlovéniai Szent László templomban

Három nemzet fiataljai találkoztak Szlovéniában a Muraszombati Egyházmegye Beltincin (Belatinc) nevű telepélésén, írja a Magyar Kurír.

Október 7-én szlovén fiatalok hívták közös éneklésre, katekézisre, imára és szentségimádásra a horvát és magyar fiatalokat a Szent László-templomba. A találkozót beszélgetés és vacsora zárta.

A 2500 lelkes város a magyar-szlovén határ közelében található. A Trianon előtt Magyarországhoz tartozó településen és környékén ma már csak szórványmagyarság él. Több éves hagyomány, hogy a három nemzet fiataljai találkoznak a Szent László király templomban.

Több magyar fiatalokból álló csoport is érkezett a rendezvényre. Óra Krisztián, a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia káplánja és Vigh Balázs diakónus vezetésével egy busznyi diák érkezett a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnáziumból, a szentgotthárdi plébánia hittanos közösségéből. Végerbauer Richárd prefektus vezetésével a győri szeminárium növendékei is eljöttek a találkozóra.

Az este három nyelven folyt. Goran Merica ljutomeri plébános fordított horvátra, Simon Štihec dobrovniki plébánosnak köszönhettük a magyar tolmácsolást. A fiatalokat Peter Štumpf muraszombati megyéspüspök, a Szlovén Püspöki Konferencia alelnöke köszöntötte.

„Fiatalok, ti tudjátok, hogyan kell jó szomszédoknak és barátoknak lenni. Nekünk, idősebbeknek ez nehezebb.

Arra kérlek benneteket, emlékeztessetek minket, hogy ne viselkedjünk úgy, mint a homokozóban a játékokon összevesző gyerekek” – fordult a fiatalokhoz a püspök. Úgy fogalmazott, minden, ami az Egyházban történik, annak a fiatalokkal együtt kell történnie. A fiatalok ugyanis a Szentlélek legcsodálatosabb képmásai, akik magukban hordozzák a Szentlélek ajándékait, s megfiatalítják az Egyházat.

„A hitetek fiatal hit, és ezért nagy akaratot és erőt hordoz” – szólt a résztvevőkhöz, és arra buzdította őket, keressék Krisztus követésének útjait, melyben segítségükre vannak a szentek, köztük a templom védőszentje, a zágrábi püspökség alapítója, Szent László, akinek teste egy része itt van a neki szentelt templomban.

Az eseményen az ima és az ének három nyelven, szlovénul, magyarul és horvátul szólt.

 
Kép: Magyar Kurír/ Lamert Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre