Oroszország megvétózta ENSZ-határozatot

Oroszország megvétózta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozatot, amely elítélte volna a négy ukrajnai megyében tartott népszavazást, érvénytelennek nevezve őket, és felszólítva minden országot, hogy ne ismerje el semmilyen terület Moszkva általi annektálását.

A Biztonsági Tanácsban tíz tagállam támogatta a határozat, Oroszország vétót emelt, míg Kína, India, Brazília és Gabon tartózkodott.

A szavazás előtt Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy amennyiben Oroszország megvétózza a tervezetet, az Egyesült Államok és Albánia, a határozattervezetet benyújtó két ország a 193 tagországból álló ENSZ-közgyűlés elé viszi a dokumentumot, „ahol nincsen vétó”, és megmutatja, hogy a világ még mindig a szuverenitás és a területi épség védelmezésének oldalán áll.

A BT néhány órával azután szavazott, hogy a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású ceremónián jelentette be, hogy az orosz megszállás alatt lévő Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye immár Oroszország része, és Moszkva meg fogja védelmezni.

(MTI)

Elutasította a megszállt ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozását az Európai Tanács

A címlapképen Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete sajtótájékoztatót tart az ENSZ Biztonsági Tanácsának zárt ülését követően a világszervezet New York-i székházában 2022. február 5-én. Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

Iratkozzon fel hírlevelünkre