Fegyveres összecsapás volt migránsok között Makkhetesen

A szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó stábjának információi szerint afgán embercsempészek nyitottak tüzet, nem hivatalos információk szerint egy sebesültje van az incidensnek.

A makkhetesi városrészbe több egységgel vonultak ki a rendőrök. Egy részük a határ felé vette az irányt, míg a többiek a városban összegyűlt, az erdőből kimenekülő mintegy 150 főből álló migránscsoportot biztosították, és szállítottak el a helyszínről, vélhetően az egyik közeli befogadóközpontba – tudósított a Pannon RTV.

Ez nem az első eset, hogy fegyverrel támadtak egymásra az illegális bevándorlók. Július elején a kelebiai erdőben csapott össze két migránscsoport, és az összetűzésnek halálos áldozatai is voltak. Ezt követően a rendőrség 85 embert vett őrizetbe.

A szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok úti célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később ismét elérik a magyar határt.

Bakondi György: A Szabadka környéki konkurens bandák az embercsempészet hasznáért csapnak össze

A Szabadka környéki erdő kedvenc rejtekhelye az átszökést tervezőknek és szervezőknek, korábban is volt már tűzharc itt embercsempész csoportok között – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán annak kapcsán, hogy pénteken ismét lövöldözés volt Szabadkán a makkhetesi erdőben.

Bakondi György szerint ezeket az összetűzéseket konkurens bandák folytatják egymással azért, hogy az adott térségben az embercsempészésből származó üzleti hasznot hogyan lehet learatni. Hozzátette: ebből is látszik, hogy semmi köze nincs az érkezőknek a menekültekhez, hiszen szervezett bűnözés segítségével nagyon jelentős pénzeket megfizetve, jogellenesen, az Európai Unió és Magyarország szabályait semmibe véve próbálnak átjutni.

Arról is beszélt, hogy a balkáni útvonal terheltsége meghaladja az összes többiét, így a spanyol és olasz útvonalakét is. Példaként említette, hogy az átlépők száma meghaladta a 189 ezret, miközben tavaly egész évben ez a szám 81 ezer volt. Idén már 1245 ember ellen indítottak eljárást a hatóságok embercsempészés miatt – tette hozzá.

Bakondi György szerint ez a helyzet arra ösztöni az érintett országokat, hogy az embercsempészést, a szervezett bűnözést és a tömeges illegális migrációt, az erőszakos határátlépési kísérleteket megakadályozzák és tartós, hosszú távú megoldásokat találjanak a balkáni útvonal védelmében.

Emlékeztetett: Magyarország 2015 óta ezt többször kezdeményezte, ezért is nagy jelentőségű, hogy hétfőn Budapesten tárgyal a szerb elnök, az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök arról, hogy az Európai Unió határaitól minél távolabb fel lehessen tartóztatni az átjutni akarókat, illetve mérsékelhessék a határokat terhelő migrációs nyomást.

(Forrás: MTI)

Címlapképünk illusztráció, melyen rohamrendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók előtt a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortáborban Vilniustól délre 2021. augusztus 2-án. Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Iratkozzon fel hírlevelünkre