Októberben tartják a reformáció hónapját

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

A MEÖT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a központi nyitó ünnepséget szombat este hatkor tartják a Kálvin téri református templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, a MEÖT alelnöke. A liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai. A programsorozat kiemelt rendezvénye a reformációi gálaest a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 16-án. A gálaesten Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke tart előadást Egyháztól távolodó emberek, emberektől távolodó egyház? címmel.

Az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

A reformáció hónapját lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg, ahol beszédet mond Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelő. A rendezvénysorozat idei mottója Máté evangéliumából való:

Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.

A központi programok között szerepel még az október elsejei területi női találkozó, amelyet idén a pécsi baptista gyülekezetben tartanak, a témája pedig a békességteremtés a gyakorlatban lesz. Október 9-én Nyíregyházán, az evangélikus nagytemplomban rendeznek ökumenikus missziói napot. Október 30-án reformációi istentisztelet lesz a Budafoki Baptista Gyülekezetben, amelyen Khaled A. László metodista szuperintendens, a MEÖT alelnöke hirdet igét. A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja. Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig – köztük a Magyar Katolikus Egyház – együttműködő státussal vesz részt a munkában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre