Novák Katalin a clevelandi Szent Imre-templomban zárta amerikai körútját

Az egyesült államokbeli látogatásának utolsó napján Novák Katalin az Ohio állambeli Franciscan University katolikus egyetemen tartott előadást. Ezt követően a köztársasági elnök a clevelandi Szent Imre katolikus templom közösségébe látogatott.

Ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni, amikor döntést kell hozni – ajánlotta a diákoknak, és Szent II. János Pál pápát idézve azt mondta: ne féljetek. Az előadását követő beszélgetésen a diákok Novák Katalint egyebek mellett a Magyarországot érő nemzetközi támadásokról, az értékek melletti kiállásról, a közép-európai együttműködésről, a keresztény közösségvállalásról, valamint Magyarország Oroszországhoz fűződő kapcsolatáról kérdezték.

Steubenville 17 ezres város az Ohio folyó partján, közel Pennsylvania állam határához, katolikus egyeteme 3500 hallgatójával az Egyesült Államok egyik legnagyobb ilyen intézménye.  Novák Katalin kedd délután Clevelandben, a Kossuth Lajos szobránál tartott koszorúzáson vett részt, ezt követően a köztársasági elnök a clevelandi Szent Imre katolikus templom közösségébe, a Görgey Artúr cserkészcsapat foglalkozására látogatott, majd beszédet mondott a templom ünnepségén, ahol egyben összegezte másfél hetes amerikai látogatását. Felidézte: egy héttel korábban New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén a béke üzenetét képviselte, amikor azt mondta:

legalább azokban a szervezetekben, amelyek a béke követeiként jöttek létre, legyen szó akár az ENSZ-ről vagy az Európai Unióról, amelyek mind békemisszióként jöttek létre, legalább itt gondolkodjunk, beszéljünk és tegyünk a békéért.

Novák Katalin az amerikai magyar közösség felé azt a kérést fogalmazta meg: két évnyi nagyon nehéz járványos időszak után tegyenek meg mindent azért, hogy a közösségek ismét megerősödhessenek, ne mondjanak le a fizikai együttlét fontosságáról, szépségéről és lehetőségeiről, hiszen ezzel tudják segíteni a fiatalokat abban, hogy az az ajtó, amelyik Magyarországra nyílik, soha ne csukódjon be.

 

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: Novák Katalin/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre