Hornung Ágnes: Az idős ember nem teher a családban

A felmenőinket mindenkor segítsük, hiszen tudjuk, hogy ők voltak azok, akik egy teljes élet munkájával felépítették számunkra a jelenünket – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az Idősek a családban című műhelykonferencián.

Hornung Ágnes – a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) Idősek a családban című műhelykonferenciáján beszámolt arról, hogy a világban 700 millióra tehető a 65 éven felüliek száma. Majd hozzátette, hogy egyes becslések szerint 2050-re ez a szám az 1,5 milliárd főt is elérheti. Beszámolt arról, hogy az ezzel kapcsolatos megnövekedett nyugellátási, egészségügyi többletkiadásokat az országoknak meg kell oldania.

 „Fontos célkitűzésünk, hogy a felmenőinket mindenkor segítsük, hiszen tudjuk: ők voltak azok, akik egy teljes élet munkájával felépítették számunkra a jelenünket” – fogalmazott a családokért felelős államtitkár.

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. (Fotó: Vasarnap.hu, Szennyes Krisztián)

Elmondta, hogy a kormány elkötelezett az idősek jóléte mellett. Számos intézkedéssel, kezdeményezéssel támogatja, hogy mindennapjaikat minél teljesebben, egészségüket megőrizve, aktívan tölthessék. Példaként említette, hogy díjjal ösztönzik az önkormányzatokat, hogy kötelező feladataikon túl egyedi, ötletes, újszerű módon tegyenek a településen élő idősek életminőségének javításáért. Beszámolt arról, hogy az elmúlt 19 évben már 134 önkormányzat részesült ebben a rangos elismerésben.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az idősek, a nagyszülők a családok főszereplői. Felidézte, hogy 2010-ben erős szövetség jött létre az idősek és a kormányzat között, amelynek eredményeként az elmúlt évtizedben szemléletmódbeli változás történt. Ma az idősek nem terhet jelentenek, hanem erőforrást, akikre lehet számítani családi és társadalmi vonatkozásokban egyaránt.

Blaskovich Erzsébet, az Idősek Tanácsa, valamint a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság tagja, a KINCS kiadásában megjelent Geriátriai readaptáció című kötet társszerzője többek közt arról beszélt, hogy az idős kor minőségét az önellátás mértéke határozza meg. Ha ez bármilyen okból csökken, rehabilitációs kezeléssel javítható az állapot. A kötetben mind a gyógyítási, mind az ápolási teendőkre kitérnek, így az állapotfelmérésre, a gyógyszeres kezelésre, a folyadékpótlásra, a sebellátásra, stb. A geriátriával – vagyis az idősek betegségeinek megelőzésével és kezelésével – foglalkozó könyv azoknak a családoknak nyújthat segítséget, akik idős, beteg hozzátartozójukat ápolják otthonukban. A szerzők a geriátria neves hazai szakértői, akik kézzelfogható tanácsokat adnak a krónikus betegségben szenvedő idős családtagok otthoni, állapotjavító kezeléséhez. A kiadvány ingyenesen letölthető a KINCS elektronikus könyvtárából.

Forrás: MTI / Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS)

 

Hornung Ágnes: A család nem csak egy kuckó – VIDEÓ

„Ha vannak családok, lesznek gyermekek és lesz jövőnk is”

Magyarországon elismerik az édesanyákat

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre