Több válogatott csapatkapitánya is szivárványos karszalagban játszhat a katari világbajnokságon

A FIFA-nak döntenie kell, hogy a csapatok mellé áll-e egy, a rendező országot támadó kezdeményezésben.

fifa katar

Komoly dilemma elé állították a FIFA-t a katari labdarúgó világbajnokság résztvevői. Több ország is azt szeretné, hogy a nemzeti válogatott csapatkapitánya szivárványos karszalagban lépjen pályára. Bár a FIFA hivatalosan tiltja a saját tervezésű karszalag használatát, még nem dőlt el, enged-e a Nyugat-európai országok felől érkező nyomásnak.  

A legutóbbi két világbajnok, Franciaország és Németország is csatlakozna a „OneLove” (egy szerelem) kezdeményezéshez, amely Hollandiából indult. A megmozdulás keretében a katari VB-n részt vevő országok csapatkapitányi karszalagján egy szivárványos szív szimbólum is megjelenne. Így harcolnának az LMBTQ+ szervezetek és személyek jogaiért a muszlim országban – írja az AP News hírportál.

„Ha a csapatunkat képviselve viselhetnénk a karszalagot, az egy nyílt, tiszta üzenet lehetne a minket figyelő világnak” – nyilatkozta az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane.

A FIFA alapvetően tiltja, hogy a résztvevő válogatottak saját tervezésű karszalagban játsszanak a világbajnokságon, és kitart amellett, hogy a szervező által biztosított felszerelést kell használni.

A labdarúgók egyre gyakrabban használják hírnevüket ideológiák hirdetésére. Az angol Premier League-ben már hagyomány a mérkőzések előtti féltérdre ereszkedés George Floyd színesbőrű bűnöző tiszteletére, akit egy rendőr ölt meg az Egyesült Államokban.

A FIFA akkor támogatóan lépett fel a meccs előtti térdeléssel kapcsolatban és most újra döntenie kell, beengedi-e a politikát a világbajnokságra. Ráadásul egy olyan megmozdulásban kell állást foglalnia, ami nyíltan a rendező országot támadja.

„Már benyújtottunk egy kérvényt a FIFA-nak arra vonatkozóan, hogy engedélyezzék a (szivárványos) karszalag viselését a világbajnokságon” – olvasható a Wales-i labdarúgó szövetség közleményében.

A FIFA még nem válaszolt a megkeresésre, az UEFA viszont támogatja a kezdeményezést.

Az UEFA engedélyezte, hogy a csapatkapitányok ilyen módon kifejezzék támogatásukat az LMBTQ+ közösség felé. A múlt csütörtöki Nemzetek Ligája mérkőzésen már a belga és a Wales-i csapatkapitány is a szivárványos karszalagot viselte.

Korábban az UEFA Manuel Neuernek is engedélyezte a szivárványos karszalag viselését Magyarország ellen a tavalyi Európa-bajnokságon. A német kapus így próbált kiállni a frissen elfogadott gyermekvédelmi törvény ellen.

A Katar-ellenes szivárványhadjárat azután indult el, hogy Tamim katari emír kijelentette az ENSZ New York-i közgyűlésén, hogy diszkrimináció nélküli világbajnokságot szeretnének.

„A katari emberek tárt karokkal várják az összes futballrajongót” – mondta beszédében  Tamim bin Hamad al-Thani sejk.

A világbajnokság résztvevői közül nyolcan támogatják a „OneLove” kezdeményezést. A 13 európai országból csak Horvátország, Lengyelország, Portugália, Szerbia és Spanyolország nem venne részt benne.

Címlapkép forrása: Twitter/ Harry Kane

Iratkozzon fel hírlevelünkre