Leállítja a Gazprom a gázszállítást

Leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom – jelentette be az orosz állami vállalat a Twitteren. A bejelentés hátterében egy elszámolási, de főleg jogi vita áll a Gazprom és az ukrán Naftogaz között.

A háború ellenére ugyanis a Gazprom Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken küldte a gázt Európába és mindezért tranzakciós illetéket fizetett az ukrán gázszolgáltatónak. Viszont nem annyit és nem olyan időközönként, mint ahogy azt az ukránok szerették volna, ezért a Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot még a hónap elején – írja a Világgazdaság. A Gazprom szerint az orosz hatóságok a szankciós intézkedésekkel betilthatnak minden, a Naftogazzal lefolytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is. Ezt akkor lépik meg, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le. Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerdán azonban közölte, hogy a vállalat folytatja a Gazprom elleni választottbírósági eljárást az országon keresztül Európába tartó orosz földgázzal kapcsolatban.

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni

– idézte a Világgazdaság az orosz óriásvállalat közleményét.

A Gazprom arról is írt üzenetében, hogy a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül tagadta meg a Szohranovkai állomáson keresztüli tranzitkötelezettsége teljesítését, és ezt az ukrán vállalat is elismerte.

A 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása akkor sem von maga után kifizetést, ha a Naftogaz vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén

– írta közleményében a vállalat. 

A cikket teljes terjedelmében a Világgazdaság oldalán olvashatják

Forrás: Világgazdaság

A címlapkép forrása: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Iratkozzon fel hírlevelünkre