Kocsis Fülöp: A szívhangok az édesanyákért dobognak

Kocsis Fülöp metropolita görögkatolikus egyház

Életre szóló döntést kell hozni, nem csak helyzetet megoldani – véli Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, aki a nemrég életbe lépett szívhang-törvény kapcsán osztotta meg időtálló, emberséges és elgondolkodtató szavait közösségi oldalán. Hiszen – mint mondja – lehet, hogy az adott pillanatban könnyebbnek tűnik kioltani az életet, de a halálnak is következménye van. S mi élni születtünk, nem halált osztani.
 
A szívhangok az édesanyákért dobognak, nem ellenük. A döntést segíteni akarják, nem nehezíteni – írja Facebook-bejegyzésében Kocsis Fülöp. Gondolatainak most még inkább aktualitást ad a héten kezdődő 40 Nap az Életért kezdeményezés, amely a meg nem született gyermekek s az ő szüleinek tragédiájára kívánja felhívni a figyelmet.
 
A görögkatolikus érsek-metropolita arra figyelmeztet a nemrég életbe lépett szívhang-törvény kapcsán, hogy amikor a szülők az abortuszról hoznak döntést, életre szólóan döntenek.
Életre szóló döntést kell hozni ugyanis, nem csak helyzetet megoldani. Ezért kell hangot adni az életnek a pillanatnyi érvek mellett. Ezek a hangocskák egy egész életnyi üzenetet hordoznak. Ha elhallgattatjuk őket, attól semmi nem lesz jobb.
Az egyházvezető szerint ha most be is fogjuk a fülünket, hogy ne halljuk az életet, később egyre harsogóbbá válik az életre vágyakozás látszólag elhaló, valójában azonban egyre fájdalmasabban dörömbölő üzenete. Ezzel a „jövő” üzenettel kell szembesülni a döntés előtt.
Az vállalja ezt, aki tudatosan kész szembesülni ezzel az egész életén át elhallgattathatatlan hanggal! Ha eltitkoljuk előtte e most még gyengécske dobogást, csak elodázzuk a szembesülést: volt egy élet…
Kocsis Fülöp szerint akkor csapjuk be az édesanyákat, édesapákat, a súlyos döntés előtt állókat, ha eltussoljuk előttük az igazságot.
Legyen a döntés tudatos, teljes, kimerítő, ne csak ijedtségből fakadó, rémeket látó kapkodás. Lehet, hogy az adott pillanatban könnyebbnek tűnik kioltani az életet, de a halálnak is következménye van. Aki behunyja a szemét, befogja a fülét, az ettől még nem fog jobb döntést hozni. A szívhangok meghallásával felnyílhat a szem.
Ne féljünk hallani és látni! Látó szemmel, halló füllel, vagyis nyitott szívvel tudunk emberhez méltóan dönteni, emberhez méltó módon élni. Hiszen élni születtünk, nem halált osztani – zárja gondolatait a görögkatolikus érsek-metropolita.
 

A címlapképen Kocsis Fülöp érsek-metropolita látható az Istenszülő Oltalma Görög Katolikus Templomban Debrecenben, 2017. december 14-én. Fotó: Balázs Attila

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre