Ferenc pápa a Shalom közösségnek: Fontos meghallgatni a fiatalokat!

Ferenc pápa arra buzdította a Katolikus Shalom Közösség fiatal tagjait, hogy tartsák életben missziós karizmájukat, miközben a Brazíliában született mozgalom létrejöttének 40. évfordulóját ünneplik – írja a Vatican News. A közösség célja a fiatalok evangelizálása a fiatalok által.

A katolikus közösséget 1982-ben a brazíliai Fortalezában alapította Moysés Louro de Azevedo Filho és Maria Emmir Oquendo Nogueira, hogy Jézus példáját követve bátorítsák a fiatalokat, váljanak a változás magvaivá és a béke építőivé. A közösség ezt követően a világ más országaiban is elterjedt, és 2007-ben a Világiak Pápai Tanácsa a hívek nemzetközi társulataként ismerte el. A Shalom Közösség ma 33 országban van jelen. Tagjainak hagyománya, hogy ötévente elzarándokolnak Rómába, hogy felajánlják életüket Istennek minden nép evangelizálásáért a Szentatya előtt. Ferenc pápa köszönetet mondott az alapítóknak szavaikért, és különösen azért, hogy megemlékeztek a Katolikus Shalom Közösség születésének körülményeiről, amelynek ötlete egy fortalezai szentmisén fogalmazódott meg. Ez arra emlékeztet bennünket, hogy a Szentlélek az, amely élteti és viszi előre az Egyházat. A Szentatya öt különböző országból származó fiatal tanúságtételére válaszolva arról elmélkedett,

hogyan lehet kitartani Isten barátságában a zűrzavaros világban és ösztönözni másokat környezetünkben az evangéliumi üzenettel.

Emellett szólt a fiatalok Egyházban betöltött szerepéről; a szegényekkel való barátság fontosságáról, valamint a Shalom Közösség jelenéről és jövőjéről. Egy Fabiola nevű fiatal lány által feltett első kérdés kapcsán  a pápa a Jézusban való megmaradás szükségességét és az ő szeretetét hangsúlyozta, ami megérinti az emberek szívét, bárhol is legyünk, minden környezetben. A többit a Szentlélek végzi – tette hozzá. A fiatalok egyházbeli vezető szerepének fontosságával kapcsolatban Ferenc pápa kiemelte, hogy fontos meghallgatni a fiatalokat, beszélgetni velük és osztozni tapasztalataikban. Ferenc pápa a mozgalom katolikus jellegéről is szólt:

A szentmisét, a szentségimádást, a gyóntatást helyezitek a középpontba. Nagyra értékelitek az igehirdetést, a zenét, az egyéni és közösségi szemlélődő imát. Ez valóban a katolikus és kimeríthetetlen gazdagság, amely az Egyházban megvan, és amelyből mindig merítenünk kell.

– mondta a Szentatya. Beszéde végén a pápa megáldotta a zarándokokat, és Assisi Szent Ferenc, a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz és Szűz Mária segítségét kérte további útjukhoz.

Assisi Szent Ferenc és a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz kísérjen benneteket utatokon. Szűz Mária, az Úrnak való önajándékozás példaképe őrizzen meg bennetek a bizalom és az Atyára való ráhagyatkozás lelkületében, és segítsen kitartani választásotokban. Az Úr üdvözölje életetek odaajándékozását, és támogasson kegyelmével. Szívből megáldalak benneteket, és kérlek, imádkozzatok értem

– mondta a pápa. A vatikáni VI. Pál teremben jelen volt Kevin Joseph Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának prefektusa, valamint Odilo Pedro Scherer bíboros, a brazíliai São Paulo érseke.

A cikket teljes terjedelmében a Vatican News oldalán olvashatják.

Forrás: Vatican News

A címlapfotó forrása: Vaticannews.va

Iratkozzon fel hírlevelünkre