Parolin bíboros találkozott Szergej Lavrovval az ENSZ-közgyűlésen

Ferenc pápa a múlt héten így felelt az újságírók diplomáciával kapcsolatos kérdéseire: “Mindig párbeszédet kell folytatnunk, „mert mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a párbeszédben meg tudjuk változtatni a dolgokat”. Ezt a vezérelvet követte Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár is, amikor találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A találkozásra az ENSZ közgyűlése alkalmával került sor, amelyet New Yorkban tartanak ezekben a napokban.

A bíboros szeptember 21-én, szerdán felszólalt az Átfogó Atomcsendszerződés (CTBT) Barátai 10. ülésén – számolt be a Vaticannews. A csoport 2002-ben jött létre, tagjai Ausztrália, Kanada, Finnország, Németország, Japán és Hollandia. Ebből az alkalomból az államtitkár megerősítette, hogy minden eddiginél fontosabb a CTBT hatályba lépése a globális feszültségek fokozódása és a nukleáris fegyverek bevetésével fenyegető retorika láttán.

Parolin bíboros kijelentése visszhangozta Ferenc pápa számtalan felhívását a leszerelésre és a fegyverkereskedelem leállításának szükségességére.

A pápa ugyancsak szerdán az általános kihallgatáson újra kifejezte közelségét és támogatását az általa nemesnek és vértanúnak nevezett ukrán népnek. Azt is hangsúlyozta, hogy ebben a tragikus háborúban egyesek nukleáris fegyverekre gondolnak, amit őrületnek nevezett. A pápa megosztotta a jelenlévőkkel Konrad Krajewski bíboros, a pápa szeretetszolgálatának vezetője beszámolóját is, aki nemrég tért vissza legutóbbi küldetéséről a háború sújtotta Ukrajnából.

Elmondta nekem ennek a népnek a fájdalmát, a barbár tetteket, a szörnyűségeket, a megkínzott holttesteket, amelyeket találtak

– mondta a pápa. Kijelölte továbbá az egyetlen előre vezető utat:

Ne felejtsük el: a béke akkor lehetséges, ha a fegyverek elhallgatnak és elkezdődik a párbeszéd!

Forrás: Vaticannews

A címlapkép forrása: Magyar Kurír

Iratkozzon fel hírlevelünkre